Пригоди

Викрито наркосиндикат, що труїв Україну: 73 затриманих і тонни наркотиків вилучено

Масштабна операція поліції: ліквідовано наркосиндикат, що заробляв мільярди на психотропах

Цей материал також доступний

Поліція України спільно з Офісом Генерального прокурора здійснила масштабну спецоперацію з ліквідації міжрегіональної мережі наркоугруповань. Затримано понад 73 особи, що щомісяця виробляли близько тонни наркотичних речовин, таких як амфетамін та Альфа-PVP, з орієнтовним прибутком у 350 мільйонів гривень на місяць. Операція стала важливим ударом по наркоторгівлі, що діяла в семи областях України та поширювала наркотики по всій країні.

Викриття міжнародного каналу контрабанди

За даними слідства, одна з груп наркоділків організувала контрабанду прекурсорів із Польщі. Після доставки до України хімічні речовини фасували на спеціально обладнаних складах, звідки їх розподіляли п’яти іншим наркокартелям. Вони, в свою чергу, виготовляли амфетамін та Альфа-PVP у Київській, Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Житомирській, Дніпропетровській та Черкаській областях.

Таку масштабну операцію зупинити було непросто. Розгалужена мережа працювала надзвичайно обережно, використовуючи технології для анонімізації зв’язку та фінансових транзакцій.

Складна конспірація та ботоферми

Задля розповсюдження наркотиків синдикат створив інфраструктуру, що включала анонімні ботоферми та канали в Telegram. Ботоферми дозволяли керувати великою кількістю фальшивих акаунтів, які використовувалися для продажу наркотиків та відмивання коштів.

Через такі канали ділки здійснювали анонімні транзакції та використовували криптобіржі для заплутування слідів. Логістика включала приватні служби доставки, а сама наркопродукція маскувалась під легальні товари, щоб уникнути контролю.

Масштаби вилучень та знахідки під час обшуків

Спецоперація, проведена в два етапи — в червні та жовтні 2024 року, охопила територію 20 областей України. В результаті понад 230 обшуків поліція вилучила:

  • 300 кг готового наркопродукту;
  • 1000 літрів рідинних сумішей Альфа-PVP;
  • 15 тонн прекурсорів;
  • 70 кг амфетаміну та 16 кг мефедрону.

Крім того, були конфісковані 18 транспортних засобів, лабораторне обладнання, велика кількість зброї та боєприпасів. Сума вилученого товару, за підрахунками поліції, перевищує 400 мільйонів гривень на «чорному ринку». Окрім цього, зловмисники мали при собі понад 7 мільйонів гривень у різній валюті, отримані від незаконної діяльності.

Судові процеси та майбутні перспективи

На даний момент підозру пред’явлено 73 особам, включаючи організаторів та виконавців. За статтями 255, 305, 307 та іншими статтями Кримінального кодексу України, їм загрожує до 12 років ув’язнення. Проводяться подальші слідчі дії для встановлення інших учасників мережі.

Слідство продовжує збирати докази, а судові процеси знаходяться на стадії обрання запобіжних заходів. Офіс Генерального прокурора зазначає, що всі учасники злочинних організацій нестимуть відповідальність відповідно до законів України, і нагадує про презумпцію невинуватості.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button