СуспільствоТема дня

Міжнародні партнери не дали грошей на водогін для Миколаєва: роботи розпочнуть із резервного фонду України

Міжнародні партнери відмовились фінансувати “швидке” будівництво водогону до Миколаєва, і тепер кошти на реалізацію проекту виділять із резервного фонду Державного бюджету України. Про це розповів міський голова Олександр Сєнкевич в ефірі телеканалу “МАРТ”.

Мер повідомив, що новий водогін довжиною близько 60 кілометрів планують прокласти із Нової Одеси, а підготовчі технічні роботи вже завершені. Але відсутність фінансування з боку міжнародних банківських інституцій стала серйозною перешкодою.

“На сьогоднішній день в держави немає грошей, щоб побудувати. Тому працювали із міжнародними партнерами. Але міжнародні партнери хочуть йти за стандартною процедурою: проектування, проходження експертизи, об’явлення тендерних закупівель і будівництво. Проектування може зайняти 1,5-2 роки. Ми не маємо можливості чекати такий термін. Тому запропонували процедуру “проектуй-будуй”… Але європейські банківські інституції не готові фінансувати за такого будівництва,” – пояснив Сєнкевич.

Держбюджет виділить кошти

Через відмову європейських банків фінансувати “швидке” будівництво, рішення прийняли на державному рівні. Міська влада вирішила виділити кошти з резервного фонду Державного бюджету України, і будівництво водогону почнеться найближчим часом.

“Зараз закінчуються останні технічні приготування. Вирішили, що гроші виділять з резервного фонду Державного бюджету і будівництво цієї труби розпочнеться найближчим часом,” – сказав Сєнкевич.

Проект контролюватиме Миколаївська обласна військова адміністрація (ОВА) на чолі з Віталієм Кімом, а роботи проводитимуть кілька підрядників у різних точках області. За словами мера, саме на Кіма покладено контроль за реалізацією проекту, адже водогін будуть будувати за межами Миколаєва.

Перенаправлення коштів та зміни у проекті

Нагадаємо, що раніше на ці цілі планували отримати кошти від європейських банків, які спочатку були заплановані для модернізації зруйнованої водозабірної станції на Дніпрі. Тепер ці кошти спрямують на вдосконалення станції очистки води, яка теж потребує негайного ремонту.

Міський голова також нагадав, що не можна відновити водогін із Дніпра через окупацію лівого берега та зруйновану інфраструктуру, що робить таке будівництво неможливим.

“Сьогодні лівий берег річки окупований. Підійти до правого берега, щоб відновити зруйновану росіянами станцію підйому ми не маємо можливості, крім того, там зруйновані всі лінії електропередач. Фактично, на сьогоднішній день можливості підійти до Дніпра немає,” – розповів Сєнкевич.

Таким чином, незважаючи на бюрократичні труднощі та відсутність міжнародного фінансування, водогін для Миколаєва буде збудований завдяки ресурсам державного бюджету.

Читайте новини першими

Связанные статьи

5 комментариев

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button