СуспільствоТема дня

Миколаїв платить за тепломережу вдвічі більше: хто ж зігріє місто за 487 мільйонів гривень?

«Автострада» отримала контракт на будівництво тепломережі у Миколаєві з підозрою на завищення цін

Цей материал також доступний

4 жовтня 2024 року комунальне підприємство «Миколаївоблтеплоенерго» уклало контракт на 487,38 млн грн із вінницькою компанією ТОВ «Група Компаній «Автострада». У рамках проєкту компанія повинна побудувати нову підземну тепломережу у Миколаєві. Про це повідомляється в системі «Прозорро», – передають «Наші гроші».

Деталі проєкту

Міський голова Олександр Сєнкевич повідомив, що тепломережа протяжністю майже 7 км пройде від вулиці Корабелів до вулиці Маршала Василевського. Діаметр магістралі становитиме 530 мм, а роботи планується завершити до кінця 2024 року.

Зокрема, планується перенесення тепломережі з проїжджої частини на зелену зону і встановлення нової запірної арматури.

Завищення цін на матеріали

Аналіз кошторису показав суттєве завищення цін на матеріали, що використають у будівництві. Наприклад:

  • Сталеві труби вартістю 28 700 грн/м з ПДВ, хоча аналогічні труби без теплоізоляції та сигналізації коштують 5 319 – 7 739 грн/м.
  • Пісок оцінили у 1 748 грн/куб. м з доставкою, що на 45% дорожче, ніж його ринкова ціна 312 грн/куб. м (без доставки).
  • Щебенево-піщана суміш замовлена за 1 440 грн/куб. м, тоді як серпневий моніторинг фіксує ціну на рівні 752 грн/куб. м.

Відсутність конкуренції на тендері

«Автострада» отримала контракт без конкуренції, оскільки жоден інший учасник не подався на тендер. За умовами, для участі потрібно було надати аналогічний договір на трубопроводи великого діаметру з класом наслідків СС3 і підтвердити річний дохід на рівні 507,90 млн грн.

Консорціум «Енерджі Буд» намагався оскаржити ці вимоги, але Антимонопольний комітет відхилив скаргу, посилаючись на відповідність тендеру законодавству.

Профіль компаній та підозри в корупції

ТОВ «Група Компаній «Автострада» належить Максиму Шкілю. Він засновник холдингу MS Capital, що включає компанії «Бехівський гранітний карʼєр», «Ауді Центр Одеса», «Прилуцька Аграрна Компанія» та інші. «Автострада» активно працює на державних тендерах, зокрема в рамках програми «Велике будівництво», а з 2017 року отримала державних контрактів на 144 млрд грн.

Керівник «Миколаївоблтеплоенерго» Микола Логвінов нещодавно придбав автомобіль Toyota Land Cruiser Prado вартістю 1,7 млн грн. Відомо, що його дружина Діана Касабян володіє ТОВ «Агро Ленд Голд».

Питання до міської влади: Чи виправдані витрати міського бюджету в таких обсягах? Підозри в корупції зростають, зважаючи на обмежену участь у тендері та завищені ціни на матеріали.

Влада Миколаєва та «Миколаївоблтеплоенерго» поки не коментують можливу неефективність використання коштів.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button