ПолітикаСуспільство

"Категорію 18-25 років потрібно берегти", - Залужний виступив проти зниження мобілізаційного віку

Перша зустріч Залужного зі студентами у його новій ролі посла

Цей материал також доступний

Колишній головнокомандувач ЗСУ, а нині Посол України у Великій Британії Валерій Залужний виступив проти ідеї зниження мобілізаційного віку до 25 років. Під час зустрічі з українськими студентами в Лондоні, яка відбулася 3 жовтня 20245 року, він поділився своїм баченням того, чому варто захищати молодь від участі у бойових діях, а також наголосив на важливості цієї вікової категорії для майбутнього країни.

Подію організувала Українська студентська спілка. Це була перша зустріч Залужного зі студентами у його новій ролі посла. У ході бесіди ексголовнокомандувач наголосив на необхідності збереження молодого покоління:

“Категорію 18-25 років потрібно максимально берегти. Я чому завжди протестував, щоб мобілізація не заходила на людей нижче 25 років, коли був на посаді Головнокомандувача, тому що нам потрібна Україна і через 20 років, і через 30 років. А вона ось – їй зараз 18 років. Це зовсім інші люди, які врятують цю країну”, – пояснив Залужний.

Молодь як фундамент майбутнього України

Залужний зазначив, що 18-25-річна молодь є майбутнім держави, і саме вони через кілька десятиліть визначатимуть долю України. На його думку, мобілізувати таких людей можна лише в крайньому разі, коли держава опиниться перед загрозою зникнення:

“Якщо країна дійде до такого бар’єра, коли буде загроза існуванню держави як такої, її можуть врятувати тільки молоді люди у віці 18-25 років, бо це абсолютно інші люди”, – наголосив він.

На думку Залужного, ця категорія громадян має відмінне від старших поколінь мислення і потенціал, що дозволить їм знайти нові шляхи для розв’язання викликів, які постають перед Україною. Тому він виступив за те, щоб молодь до 25 років не була об’єктом масової мобілізації, а натомість залишалася надією на стабільний розвиток країни у мирні часи.

Складнощі роботи зі старшим поколінням військових

Разом з тим, Залужний зазначив, що старші військовослужбовці мають зовсім інший менталітет, і працювати з ними буває важче. За його словами, для багатьох із них характерна пострадянська ментальність, що ускладнює виконання бойових завдань.

“Якщо ми візьмемо 50-річного “дядьку”, ми маємо йому пояснити, чому саме його рота, його батальйон має штурмувати висоту чи обороняти опорний пункт. У них ментальність зовсім інша, пострадянська, що це “може зробити хтось інший” за них”, – розповів Залужний.

Він підкреслив, що хоча старші військові також є важливою частиною захисту країни, молодь все ж є більш перспективною і здатною на більш інноваційні підходи у військовій справі.

Чи потрібно змінювати підходи до мобілізації?

Таким чином, Залужний акцентує на тому, що на сьогодні важливо зосередитися на збереженні молодого покоління, яке в майбутньому забезпечить стабільність і процвітання України. Його слова стали сигналом для суспільства та військових кіл, що мобілізаційні плани мають ретельно враховувати не тільки потреби оборони країни, але й її довгострокове майбутнє.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button