СуспільствоТема дня

"На захисті правди й істини": потрійне свято в Корабельному районі

В Україні вперше святкують день Покрови за новим календарем. ФОТО

Цей материал також доступний

1 жовтня 2024 року в Україні відзначають свято, що має глибокі корені в православній традиції, – день Покрови Пресвятої Богородиці за новим календарем (раніше його відзначали 14 жовтня).

Кореспондентка Кorabelov.info побувала в храмі Святого Духа на вулиці Торговій, щоб дізнатися про атмосферу свята та почути думки вірян і священника. На службі панувала особлива атмосфера душевного піднесення. Одна з місцевих мешканок, поділившись своїми враженнями, зазначила, що в цей день відчуває піднесення і легкість. Святкування Покрови є традиційним в її родині, і кожного року вони з нетерпінням чекають на цю дату.

«Та сьогодні ми святкуємо не лише Покрову, але й День захисників і захисниць України», – зазначив отець Василь.

Патріотизм і вдячність захисникам

У часи, коли Україна протистоїть агресії, священник закликав всіх бути вдячними тим, хто боронить нашу землю. Адже воїни, які стали на оборону країни, є прикладом мужності та відваги.

“Ми живемо по правді й істині, не нападаючи ні на кого, а захищаючи себе. Це не день армії, а саме день Захисника і Захисниці… Доля так розпорядилася, що ми захищаємо свою державу… Всім захисникам – великий поклін і велика подяка за ту роботу, яку дає нам доля, – стати на захист правди й істини”, — зауважив отець Василь, наголошуючи на важливості взаємопідтримки та єдності в цей непростий час.

Святкову службу Покрова Пресвятої Богородиці в церкві Святих Апостолів Петра і Павла в мікрорайоні Балабанівка відслужив настоятель храму отець Іван.

“Многая літа всім захисникам і захисницям України!”, – кажуть віряни.

Зміна дати святкування

Цьогоріч в храмах  зібралося по декілька десятків людей. Ця кількість, ймовірно, не така велика через те, що не всі звикли до зміни дати святкування, і багато хто планує відзначати Покрову 14 жовтня за старим стилем.

Однак важливо усвідомити, що значення цього свята залишається незмінним: це день, коли ми вшановуємо нашу культуру, віру і тих, хто готовий захищати нашу країну. Вона вистояла та дає відсіч окупанту, і це стало можливим завдяки мужнім людям, які твердо стали на захист: за свій дім, за рідне село та місто, за своїх рідних та за друзів, за сьогоднішній день; за майбутній день, коли Україна переможе і розквітне; за життя.

Потрійне свято – потрійне піднесення духу

Крім того, сьогодні ще й День Українського козацтва! Це свято не лише відзначає нашу славну історію, а й нагадує про дух свободи, відваги та гідності, які притаманні українському народові. Козаки завжди були символом боротьби за незалежність і справедливість, їхня відвага та вірність традиціям надихають нас і сьогодні.

І нехай цей день стане ще одним нагадуванням про те, що ми є нащадками великих героїв, які боролися за нашу землю, нашу культуру і нашу ідентичність!

Сьогоднішні свята стали символом єдності, патріотизму та вдячності захисникам. Цей день нагадує нам також про цінність родинних зв’язків і нашої спільної боротьби за незалежність. Разом ми зможемо подолати всі труднощі, адже ми єдині в своєму прагненні до миру та справедливості.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button