Суспільство

Санкції: Миколаїв замість 20 білоруських тролейбусів придбав 31 український

Неочікуваний результат: Миколаїв отримав більше тролейбусів, ніж планувалося

Цей материал також доступний

9 серпня 2024 року начальник відділу представництва інтересів держави у бюджетній сфері, з питань державної і комунальної власності Миколаївської обласної прокуратури Людмила Жмура доповіла, що закрито провадження у справі:

“Суд закрив провадження у справі за позовом керівника Окружної прокуратури міста Миколаєва в інтересах держави в особі Миколаївської міськради та КП Миколаївської міськради «Миколаївелектротранс» до ТОВ «БКМ-Україна» та ВАТ «Керуюча компанія холдингу Белкомунмаш» про розірвання договору на постачання 20 тролейбусів вартістю майже 167 млн грн, у зв’язку з добровільним розірванням угоди сторонами.”

Як пояснила Людмила Жмура, прокурор порушив питання про розірвання договору через те, що тролейбуси, які мали постачатися, виготовлялися з частин, що виробляються в Білорусі. З 3 червня 2022 року, Європейський Союз застосував санкції до білоруських компаній через їхню підтримку країни-агресора. Через ці санкції торгівельні відносини з Білоруссю були припинені, і, як наслідок, умови договору на постачання тролейбусів не виконувалися з 2022 року.

Товариство «БКМ-Україна», без участі білоруської компанії, самостійно не мала змоги забезпечити технічні вимоги до тролейбусів, які були передбачені цим спірним контрактом. А комунальне підприємство «Електротранс» було змушене весь цей час виконувати умови кредитного договору з Європейським банком реконструкції та розвитку і оплачувати відповідні передбачувані цим договором платежі, при цьому не отримуючи тролейбуси. Тобто сторони фактично були поставлені в різне майнове становище і не отримували того, на що розраховували при укладанні контракту. Фактично ці тролейбуси на території України лише збиралися з запасних частин, але виробником кузовів тролейбусів і гарантійне сервісне обслуговування здійснювалося білоруською компанією, яка була головною в цьому консорціумі. Відповідно, без її участі і без згоди цього підприємства товариство українське не було в змозі виконати умови контракту,” – затвердила Людмила Жмура.

Як повідомив заступник начальника КП Миколаївської міськради «Миколаївелектротранс» Микола Копійка:

“Розірвати ці контракти означало повернути близько 5000 000 євро сплаченого авансу. Ми змогли лише завдяки втручанню прокуратури, яка звернулась до суду з позивом. Водночас через військову агресію в останнім  часом питому вагу населення міста Миколаєва складають люди похилого віку які через різні обставини не покинули нашого рідного міста, та продовжують активно користуватися комунальним транспортом у повсякденному житті”.

Закриття попереднього провадження дало можливість комунальному підприємству укласти новий договір про придбання 31 нового тролейбусу українського виробництва. Це майже на 50% більше транспортних засобів, ніж було передбачено попереднім договором.

Нові тролейбуси відповідають міжнародним стандартам якості і мають запас автономного ходу 20 кілометрів, що є особливо актуальним у умовах напруженої ситуації з електропостачанням у обласному центрі.

“Орім того з квітня 2022 року внаслідок пошкодження російськими військами водогону міста Миколаєва, залишилися без належного водопостачання. Тому тролейбуси часто використовуються для підвозу та видачі води містянам. У зв’язку з цим питання належного стану комунального транспорту та його достатність для забезпечення охоплення існуючого пасажиропотоку продовжує залишатися надзвичайно актуальним для  нашого прифронтового міста, яке стало прихистком і для мешканців сусідиних областей”, – підкреслив Микола Копійка.

Тому придбання тролейбусів вітчизняного виробництва, які швидко почали працювати на вулицях міста, є важливим кроком у задоволенні потреб мешканців Миколаєва та його гостей.

Читайте новини першими

Связанные статьи

30 комментариев

  1. Пока дело дойдет до Корабельного района, их разобьют в городе, где аккумуляторы совсем не нужны

  2. Взагалі не вірю . Корабельний був раніше бюджетоутворюючим у Миколаєві, все одно не дуже приділялась увага району. А зараз ?...

    1. Наталья Андрющенко да, теперь два кладбища, городские очистные, ни одного кино- и просто театра, ДК заброшены, транспорта нормального и работы нет, ВУЗов тоже (

    2. Lesya Olesya Этого не было и раньше, несмотря на уровень поступления налогов. Но было ожидание реализации обещаний. Давних, недавних... Осталось ли ожидание?

  3. 40 лет рассказывают про троллейбус в корабельный, нет вы только подумайте на расстояние 15км, рассказывают сказки 40лет, перед выборами постоянно этой морковкой перед корабельным крутят а троллейбуса как не было так и нет, но это уже афера состоявшаяся, а вот сколько времени понадобится что бы проложить новый водопровод для города, на сколько я слышал его собираются вести из Вознесенска а это 100км, вот и возникает вопрос через сколько тысяч лет проведут этот водопровод? 15км по земле уже 40лет не могут пустить троллейбус , и 100км трубу нужно закопать, где то построить опоры, где то станцию подкачки, думается мне что поколения два, три понадобится.

  4. может и проведут но этой байке уже 40 лет .Еще моя бабушка жива была.Проще купить мопед

  5. Проще каждому жителю октябрьского по велосипеду электро купить от власти.и на свет останется

  6. Олег Войхевич Это неправда что с вознесенска водопровод будут тяхнуть з Кавказа борджо мн сразу сюда за это время в хорошей стране где есть руководители и законы уже давно провели

  7. Власти города-героя Николаев должны жить по принципу сразу сделай для города а потом для себя Но они живут наоборот

  8. Я думаю троллейбусы появятся там сразу после того, как туда запустят скоростной трамвай 🚊, который будет курсировать под канатной дорогой. А вообще пора начинать строить в Николаеве "метро" !

  9. Как вообще можно покупать что либо у страны поддерживающую агрессию против Украины?

  10. А в Варваровку даже " зелёные"автобусы не пускают,на все направления ездят,а в Варваровку😡 табу

  11. Олександр Боровик тоді вже вони не потрібні будуть. Двері відчинив- і ти вже в Японії.

  12. Ви помітили , що вже обіцянок і немає , але транспорт придбали , потрібно вимагати від тих депутатів , котрі перед виборами обіцяють , потім хутко зникають , а мер за всіх відповідає , це безлад отих депутатів потрібно лишати мандатів , але ж брехати і втікати це злочин , якже ви вочі дивитися можете за що зарплатню отримуєте брехливі наші депутати ? Народ все ще має надію дочекатися і автобусів більше в корабельний рн і мріємо і про тролейбуси все ж таки ,схаменіться досить брехати депутати обрані в корабельному рн , та і в інших рн ви не кращі , остогидли ваші обіцянки цяцянки лише перед виборами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button