Економіка

Сєнкевич заявив про необхідність створити в Миколаєві спеціальну економічну зону: "Не потрібно див"

Миколаєву потрібно буде розвиватися, а не бути дотаційним містом

Цей материал також доступний

У Миколаєві необхідно створити спеціальну економічну зону, що суттєво сприятиме відбудові міста, відновленню його промислового потенціалу та поліпшенню інвестиційного клімату. На цьому в ефірі на ТРК “МАРТ” наголосив міський голова Олександр Сєнкевич.

“Не потрібно створювати якихось економічних див, потрібно просто подивитися, як працювали та працюють спеціальні економічні зони у Польщі, Білорусі. Це місце, де є додаткові податкові пільги: якщо ти інвестуєш мільйон, тобі на 500 тисяч виділяються у якості податкової пільги, ти виплачуєш зарплатню, але не сплачуєш ПДФО, поки не вибереш ці 500 тисяч. Після цього людина не може піти в “тінь”. Більш того, коли людині виплачують зарплату, вона не їсть грощі – вона їх витрачає в магазині, купляє нерухомість і так далі. Це економічні драйвери, які допоможуть розвернути виробництва, щоб відновлювати Миколаїв і сусідні регіони”, – сказав він.

Також він наголосив, що місту потрібно буде розвиватися і залучати інвестиції, а не бути дотаційним містом, тому й потрібно для цього спеціальна економічна зона.

“В чому головна проблема в місті Миколаєві? Ми не знаємо, коли закінчиться війна, і бізнес, який ще працює шатко-валко, багато цього бізнесу релокується, тому що не бачить перспективи… З Миколаєва виїжджають люди. Але ті, хто знаходиться в місті, вони хочуть отримувати нормальні послуги. Це питання, яке стосується безпеки та комфорту життєдіяльності в місті. Якщо ми беремо рівняння, і в цьому рівнянні ми можемо поставити що завгодно з лівої сторони і допомогу ЗСУ – з правої, тому з правох сторони це рівняння завжди буде правильним, тобто, все на допомогу ЗСУ. Але деякі речі потрібно робити, щоб утримувати місто.

Звичайно, ризики після війни в Миколаєві будуть набагато вищими, ніж в Тернополі, Вінниці чи Львові.  І Миколаїв постраждав набагато більше, ніж Київ, Вінниця, Львів і так далі. Питання щодо розміщення тут інвестицій, першочергове створення робочих місць, які дозволять підняти бюджет міста, воно буде дуже дискусійним. Якщо не буде якихось окремих економічних інструментів, щоб інвестор зрозумів, чому в Миколаєві, а не у Львові, Тернополі або Вінниці, то тут нічого не буде розвиватися”, – зазначив він.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button