Пригоди

Повідомлення про «мінування» 14 жовтня: терористи карають журналісток за розслідування про російські спецслужби

Такі погрози вже не вперше: це частина російської інформаційно-психологічної стратегії

Цей материал також доступний

14 жовтня по всій Україні надійшли повідомлення про «мінування» державних установ, навчальних закладів, бізнес-центрів, посольств та редакцій. Відправники цих листів представляються членами «терористичної групи», пов’язаної з антиукраїнським телеграм-каналом. Вони вимагають вважати винними в цих інцидентах журналісток Радіо Свобода, які нещодавно оприлюднили розслідування про діяльність російських спецслужб.

Зокрема, у листі згадуються Ірина Сисак, Валерія Єгошина та Юлія Химерик, які провели журналістське розслідування про те, як російські спецслужби вербують українців, зокрема неповнолітніх, за грошову винагороду для підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Редакція Радіо Свобода також отримала такий лист із погрозами. У відповідь на це, президент Радіо Свобода Стівен Капус заявив, що їхні журналісти продовжуватимуть свою роботу без страху та упереджень. Він наголосив на тому, що подібні залякування не вплинуть на редакційну політику та місію інформування української аудиторії.

Розслідування показало, що відправник погроз знаходиться в тимчасово окупованому Криму і має паспорт громадянина росії. У соціальних мережах група, яка стоїть за повідомленнями про мінування, активно поширює заклики до підпалів автомобілів українських військових, а також розсилає до державних установ пропозиції про «вбивство за винагороду» високопосадовців України.

Жодних вибухових пристроїв виявлено не було. У СБУ цей інцидент розглядають як частину російської інформаційно-психологічної операції (ІПСО), метою якої є дестабілізація ситуації та поширення паніки.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button