ПригодиТема дня

Скандал у Миколаєві: пенсіонерку, яка раділа загибелі військових ЗСУ, виправдав суд

7 жовтня Заводський районний суд Миколаєва виправдав Наталю Грибкову, 66-річну пенсіонерку, звинувачену у глорифікації збройної агресії РФ проти України. За даними слідства, жінка у липні 2022 року розповсюджувала образливі та агресивні висловлювання щодо Збройних Сил України в соціальній мережі Вайбер, зокрема, з радістю писала про загибель українських військових. Вирок викликав хвилю обурення серед громадськості, адже суд не побачив ознак злочину в її діях.

Обвинувачення та позиція суду

Слідчі інкримінували Грибковій ч. 2 ст. 435-1 КК України – виготовлення та поширення матеріалів, що ображають честь і гідність військовослужбовців, які захищають Україну. На думку слідства, її дії мали на меті приниження захисників України та підтримку російської агресії.

Зокрема, Грибкова писала про них так:

«Эти суки специально возле жилых домов, будем смотреть если что, свалим в село, там все есть, кроме ТВ», «На подступах к Херсону такая мясорубка – около 2000 укров», «Чем больше покрошат, тем меньше у нас останется».

Під час судового розгляду Наталя Грибкова не визнала свою провину. Вона стверджувала, що повідомлення, знайдені в її телефоні, не писала особисто. За її словами, телефон могли використовувати інші особи, яким вона нібито дозволяла зв’язок для особистих потреб. Суд взяв до уваги її заперечення та вважав, що матеріали, які нібито підтверджують її провину, не є достатньо конкретизованими, адже вони не містять прямих згадок імен військовослужбовців, а також не ображають конкретну особу.

Додаткові обставини: проросійські погляди та конфліктна поведінка

Під час обшуку за місцем проживання Грибкової слідчі знайшли прапор РФ і стрічки у вигляді російського прапору. Експертиза встановила, що висловлювання пенсіонерки мають ознаки виправдання агресії та прославляння дій російських військових.

Троє сусідів Грибкової в суді свідчили про її проросійську позицію, конфліктний характер і відверту підтримку дій РФ. За їхніми словами, жінка ніколи не приховувала своїх симпатій до Росії, а з початком війни відкрито говорила, що росіяни “прийшли нас звільняти”. Крім того, в минулому Грибкова вивішувала радянський прапор на балконі, що спровокувало конфлікти з сусідами.

Політична активність та антиукраїнські виступи в минулому

У 2015 році Наталя Грибкова балотувалася до Миколаївської міської ради від проросійської партії «Нова держава», яка згодом була заборонена. Вона також була помічницею колишньої депутатки від Компартії України. У 2016 році разом з іншими проросійськими активістами вона вимагала відновлення пам’ятника Леніну та скасування перейменування радянських вулиць.

Серед інших інцидентів, 9 травня 2016 року, Грибкова напала на бійця батальйону «Азов», вдаривши його портретом ветерана Другої світової війни. Цей випадок став відомим у місцевих ЗМІ, однак не привів до жодних кримінальних наслідків для жінки.

Рішення суду та реакція суспільства

Суд поставив під сумнів доводи обвинувачення, вважаючи, що не було достатньо доказів для визнання її висловлювань такими, що ображають честь і гідність українських військових. Суд виправдав Наталю Грибкову через відсутність складу злочину в її діях, що стало серйозним ударом для громадськості, яка вимагала справедливого покарання за публічне приниження ЗСУ.

Читайте новини першими

Связанные статьи

3 комментариев

  1. Если во время войны такое творится, о каком государстве можно говорить, если судьи пособничают предателям?
    По сути теперь ее и судью нужно вместе судить.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button