Пригоди

Злодії в кабінетах: 34 мільйони гривень вкрадено з бюджету Дніпра

Чиновники розкрадали кошти, призначені для просування міськради

Цей материал також доступний

Служба безпеки України (СБУ) спільно з Національною поліцією виявила схему, за якою з бюджету міста Дніпро було вкрадено щонайменше 34 мільйони гривень.

Згідно з матеріалами справи, ці кошти були привласнені трьома власниками місцевих рекламних агенцій, які діяли спільно з чиновниками міської ради. Суть схеми полягала в тому, що тендери на послуги SMM, рекламу та висвітлення діяльності міськради отримували підприємці, які були “своїми” для організації.

Ці “свої” підприємці отримали майже третину з 123 мільйонів гривень, які міськрада виділила на популяризацію своєї діяльності в період з 2021 по 2023 роки. Тендери вигравали фізичні особи-підприємці (ФОПи) за завищеними цінами, і жоден з них не мав реального відношення до маркетингових послуг.

Для реалізації цієї схеми чиновники вносили неправдиві дані до фінансових документів. Після перерахування коштів на рахунки підприємців, учасники схеми обготівковували їх і ділили між собою, а реальні рекламні послуги купували за мінімальною ціною.

Під час обшуків у фігурантів справи було вилучено мобільні телефони, обладнання, банківські картки та документацію, що підтверджує їхні злочинні дії.

Десять учасників цієї схеми отримали підозри за двома статтями Кримінального кодексу України:
◾️ Стаття 255 (створення або участь у злочинній організації);
◾️ Стаття 191 (привласнення або розтрата державного майна в особливо великих розмірах, вчинене злочинною організацією).

Зловмисникам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна. Досудове розслідування триває, щоб виявити всіх причетних до злочину. Операція проводилася під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button