СуспільствоТема дня

З жовтня всі учні початкових класів харчуватимуться у школах безкоштовно

Виділено 2 мільярди гривень

Цей материал також доступний

Вже з жовтня 2024 року всі учні початкових класів в Україні будуть отримувати безкоштовні гарячі обіди. Про це повідомило Міністерство освіти і науки України, зазначивши, що на ініціативу Президента виділено 2 мільярди гривень, які спрямують на місцеві громади у вигляді субвенції.

Цей крок є частиною масштабної реформи шкільного харчування, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська, аби покращити якість харчування дітей у навчальних закладах. Раніше безоплатно харчувалися лише діти з пільгових категорій, тепер же ця можливість надається всім учням 1–4 класів.

Як працюватиме субвенція?

Механізм розподілу коштів вже затверджено Кабінетом Міністрів України. Він забезпечить рівні умови для організації гарячого харчування у всіх школах України.

Основні моменти:

  • Гарячі обіди для всіх учнів 1-4 класів. Вони отримають якісне та поживне харчування, раніше доступне переважно пільговим категоріям.
  • Офлайн або змішана форма навчання. У школах має бути організоване очне або комбіноване навчання для надання безкоштовного харчування.
  • Гроші підуть на продукти або кейтеринг. Місцеві громади можуть використати виділені кошти як на закупівлю продуктів харчування, так і на оплату кейтерингових послуг чи аутсорсинг.
  • Контроль вартості. Вартість харчування для учнів початкових класів не повинна перевищувати ціну для старших учнів.
  • Стандарти якості. Усі процеси мають відповідати вимогам безпеки харчових продуктів, згідно з Постановою КМУ та нормами НАССР.

Реформа на користь здоров’я

Окрім забезпечення належного рівня харчування, реформа має на меті виховання у дітей правильних харчових звичок з раннього віку. Це важливий крок до здорового майбутнього української нації.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button