СтаттіСуспільство

Паломники в Умані: як хасиди витрачають тисячі доларів на подорож під час війни

30 тисяч хасидів подолали складний шлях

Цей материал також доступний

До Умані на святкування Рош га-Шана, єврейського Нового року, прибуло майже 30 тисяч паломників з різних куточків світу. Більшість із них – хасиди з Ізраїлю, які подолали складний шлях, щоб помолитися на могилі свого духовного наставника цадика Нахмана. Вважається, що молитва на цьому місці має особливу силу, тому тисячі віруючих щороку прагнуть приїхати саме сюди. Через війну та закриті аеропорти хасиди змушені були шукати альтернативні шляхи до України.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Світлани Деніщук.

Подорож через кордон і три дні в дорозі

Цього року паломники переважно прибували в Україну через залізничний вокзал у місті Чоп, що на Закарпатті. Більшість з них добиралися потягами зі Словаччини, Угорщини та Чехії. Прикордонники зазначають, що піковий період прибуття хасидів припав на 2-3 дні до святкування Рош га-Шана. За день кордон перетинало від 200 до 300 осіб.

“Паломники почали прибувати приблизно за тиждень до свята. Найбільша кількість прибула за два-три дні до початку святкувань, і зараз вже їх потік іде на спад”, – розповідає працівниця прикордонного контролю Тетяна Дем’янюк.

Через закриті летовища хасиди обирали складний маршрут. Дорога для багатьох тривала до трьох діб, але навіть така тривалість не відлякала паломників. Вони зазначають, що всі труднощі виправдовуються можливістю бути біля святого місця.

“Попри війну нам важливо приїхати сюди, щоб вшанувати праведного рабі Нахмана. Він святий, благословенний. Він відповідає за наш мир на землі. І якщо він тут, ми теж повинні приїхати сюди”, – розповідають хасиди.

Труднощі на шляху

Подорож була дійсно виснажливою для багатьох паломників. Дорога до Умані через Закарпаття виявилася непростою через велику кількість етапів пересування. Спочатку доводилося користуватися міжнародними потягами, а вже після прибуття до Чопа багато хто пересів на українські потяги до Києва або безпосередньо до Умані.

“Дорога була не проста і дуже-дуже довга. Боліла голова, ми майже не спали. Але ми знали, на що йдемо”, – додають хасиди.

Втім, квитків на потяги виявилося недостатньо для всіх бажаючих, тому деякі паломники змушені були шукати інші шляхи. Через це популярністю почали користуватися місцеві таксі, які за мандрівку з Чопа до Умані просили від 400 до 1000 доларів.

“Щоб потрапити в Україну, я пройшов дуже важкий шлях, і цей шлях проходять багато хасидів. Я їхав через Грецію, Італію та Угорщину. Витратив багато енергії, щоб потрапити на могилу Рабі Нахмана, бо впевнений, що те, як я проведу Рош Га-Шана, вплине на весь мій наступний рік”, – каже один із паломників.

Релігійні традиції та кордон

Окремо прикордонники звертають увагу на культурні та релігійні особливості під час оформлення документів. Хасиди не сприймають жінок-військовослужбовців, тому прикордонний контроль для них здійснюється виключно чоловіками.

“Вони не сприймають жінок-військовослужбовців. І зазвичай під час оформлення документів ми не можемо їх ідентифікувати, так як вони не дивляться нам в очі”, – розповідає прикордонниця Тетяна Дем’янюк.

Відзначення Рош га-Шана в Умані

Після виснажливої подорожі паломники прибули до Умані, де вже увечері розпочалося святкування Рош га-Шана – юдейського нового року. Традиційно хасиди проводять цей час на могилі цадика Нахмана, читаючи молитви та сподіваючись на благословення на наступний рік. Після завершення святкувань, які триватимуть кілька днів, паломники почнуть повертатися по домівках.

Тисячі хасидів вже залишили кордони України, однак святкування триватиме до кінця тижня.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button