ПригодиТема дня

"Ніким і нічим було воювати": відчай 72-ї бригади під Вугледаром

Військові 72-ї бригади більше не мають сил та ресурсів для захисту Вугледару

Цей материал також доступний

В оборонців Вугледару з 72-ї бригади ЗСУ не залишилось ані людей, ані військових ресурсів для продовження захисту міста. Про це стало відомо зі звіту журналістів «Слідство.Інфо», які поспілкувались із військовими, що тривалий час обороняли цей напрямок. Вони розповіли про критичний стан підрозділу після двох років боїв без ротацій.

Один із офіцерів, який перебуває в штабі батальйону, надав детальну картину ситуації:

Перед тим, як бригаду відправили на Донеччину, у нас був боєздатний підрозділ з укомплектованим штатом. Але після двох років без відпочинку та ротацій бригада «стерлася в нуль». Ми просто не мали більше можливості ефективно тримати позиції.

Ситуація з особовим складом також залишається критичною:

За весь цей час ми лише одного разу змогли укомплектувати повну роту з цілого батальйону. Підкріплення надходило раз на три місяці, але це були здебільшого новобранці старшого віку, які не мали належної підготовки.

Щодо втрати Вугледару, офіцер пояснює, що перевага росіян у дронах та артилерії відіграла ключову роль:

Якщо над тобою цілодобово літають ворожі дрони, а артилерія майже не працює – висота вже не має значення. У нас не було тієї підтримки, що була взимку 2023 року, коли ми знищували ворога артилерійськими ударами. Тепер у росіян паритет у повітрі за рахунок великої кількості fpv-дронів і дистанційного мінування шляхів.

Зі 350 бійців батальйону залишилось до 30 осіб, включаючи водіїв та механіків. Піхотинців, які тримали передній край, нараховувалось лише 14-18 осіб. Оборонцям було важко виконувати поставлені завдання через відсутність боєздатних сил.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button