Суспільство

"Позиція військового керівництва". В Україні дійсно обмежили мобілізацію чоловіків 50+

Після 50 років призиваються лише ті, хто має дефіцитні військово-облікові спеціальності, заявив член оборонного комітету Веніславський

Цей материал також доступний

Чоловіки віком від 50 до 60 років можуть бути мобілізовані винятково за окремим наказом, підтвердив нардеп Федір Веніславський, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради. За його словами, відповідна директива Генерального штабу дійсно існує та обмежує мобілізацію цієї вікової категорії.

Як пояснив Веніславський, такий підхід є загальною позицією військового керівництва країни. Призову підлягають лише ті чоловіки після 50 років, які мають дефіцитні військово-облікові спеціальності.

Окремі мобілізаційні накази видаються Генеральним штабом ЗСУ, що означає персональний підхід до кожного призову.

Ці заходи стали предметом активних обговорень після того, як 23 вересня нардеп Олексій Гончаренко заявив про існування іншої директиви – від Командування Сухопутних військ – щодо заборони мобілізації осіб віком 18-25 років, які є обмежено придатними до військової служби. Інформацію також підтвердили джерела в парламенті.

25 вересня Командування Сухопутних військ підтвердило, що внесено корективи щодо призову окремих категорій громадян, щоб “знизити суспільну напругу”. Водночас конкретних деталей вони не розголосили, посилаючись на те, що відкритий доступ до цих даних може дати перевагу ворогу.

Важливо зазначити, що чинне законодавство України дозволяє мобілізувати чоловіків від 25 до 60 років, які придатні до служби, незалежно від попереднього досвіду. Однак, існує правова колізія, яка дозволяє мобілізацію осіб віком 18-25 років, якщо вони були визнані обмежено придатними під час воєнного часу.

Крім того, у Верховній Раді вже ухвалили в першому читанні законопроєкт, який має заборонити мобілізацію осіб 18-25 років, і наразі він готується до другого читання. Проте спікер парламенту Руслан Стефанчук заявив, що відповідний наказ, який зупинить мобілізацію цієї категорії, може бути виданий ще до повного ухвалення закону.

На тлі цих подій також поновилися обговорення можливого зниження мобілізаційного віку з 60 до 50 років, однак поки що ці ініціативи не дійшли до конкретної стадії реалізації.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button