Пригоди

Як ми збили А-50: ракетний трюк із С-300 і Patriot. Окупанти не очікували такого повороту

Українська ППО: як зухвала тактика переломила повітряну перевагу росії

Цей материал також доступний

Українська протиповітряна оборона завдала істотних втрат російському флоту, використовуючи неочікувані засідки та відновлені радянські ракетні системи. Як повідомляє The Times, ця тактика стала результатом ретельного дворічного планування та застосування зброї, на яку росіяни не чекали.

У травні 2022 року українські військові вирішили відновити систему С-200, залучивши до роботи офіцерів, які раніше працювали з цією технікою, та інженерів для її ремонту. Перший запуск ракет цієї системи відбувся восени 2023 року, але через зміни траєкторії польоту російського літака А-50, влучення не відбулося. Проте цей перший крок мав значний психологічний вплив на українські Повітряні сили.

“Ми показали приклад військово-повітряним силам, щоб вони не боялися бути обстріляними. З першої спроби, коли ми запустили дві ракети, вони побачили, як швидко ми сховали пускові установки і евакуювалися – ніхто навіть не помітив, де ми знаходимося”, – розповів офіцер ГУР.

Наступні успіхи стали можливими завдяки більш ризикованій операції. Вже на початку 2024 року Повітряні сили України використали німецькі батареї Patriot, встановлені на вантажівках, для полювання на російський літак А-50. Це було надзвичайно ризиковано, адже батареї потрібно було наблизити до фронту.

“Це було дуже ризиковано, тому що ми повинні були під’їхати на Patriot дуже близько до фронту. Це радар, пускова установка, джерело живлення, машина охорони. Це п’ять або шість великих машин”, – поділився підполковник Повітряних сил України.

14 січня під час засідки було знищено А-50 над Азовським морем, а командний літак Іл-22 отримав пошкодження. Це змусило російське командування відвести свої літаки за межі досяжності Patriot. Проте С-200 могли вдарити навіть по таких віддалених цілях. 23 лютого українська батарея вдарила по російському літаку, що перебував за 170 км від лінії фронту.

Українські сили продовжували нарощувати успіхи, використовуючи різноманітні тактики. Одна з операцій залучала систему С-300 як приманку. Літаки окупантів, намагаючись знищити С-300, потрапили під удар Patriot.

“З шести літаків два були збиті С-300, а чотири – Patriot“, – поділився підполковник ВПС.

У квітні 2024 року українські військові завдали ще одного удару по російському стратегічному бомбардувальнику Ту-22М3, збивши його за допомогою С-200 над Ставропольським краєм.

“З того часу вони змінили відстань пуску ракет. Ми відтіснили їх від деяких цілей, які вони могли атакувати”, – розповів офіцер ГУР.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button