ПригодиСуспільство

В Україні хочуть запровадити тотальний відеонагляд за громадянами через біометричні дані

Ініціатива походить від депутатів фракції «Слуга народу»

Цей материал також доступний

Незабаром у Верховній Раді розглянуть законопроект №11031, який передбачає впровадження єдиної системи відеомоніторингу для ідентифікації громадян на основі їхніх біометричних даних. Ініціатива походить від депутатів фракції «Слуга народу» — В’ячеслава Медяника, Максима Павлюка, Сергія Кузьміних та інших.

Що передбачає нова система:

Основна мета — запровадити технологію, що дозволить визначати особу за допомогою відеокамер, які аналізуватимуть такі дані:

  • ім’я, дата народження;
  • місце проживання або перебування;
  • відцифрований образ обличчя;
  • номер картки платника податків.

Сергій Іонушас, голова комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності, зазначив, що система відеомоніторингу допоможе забезпечити публічну безпеку, дозволяючи ідентифікувати як фізичних осіб, так і транспортні засоби.

“На практичних прикладах МВС продемонструвало важливість цього законопроекту для забезпечення безпеки на всіх рівнях — від центрального до місцевого”, — сказав Іонушас.

Об’єкти відеомоніторингу:

  • фізичні особи;
  • транспортні засоби;
  • публічні місця та території загального користування;
  • заклади освіти, охорони здоров’я, будівлі, речі.

Цікаво, що ця ініціатива з’явилася в той час, коли в умовах воєнного стану заборонено встановлювати навіть відеореєстратори на автомобілі. Проте вже планують впровадження системи для стеження за транспортними засобами, що допоможе контролювати ухилянтів від мобілізації.

Захист персональних даних:

Особливу увагу в законопроекті приділяють захисту особистої інформації. Громадяни матимуть право вимагати виправлення даних про себе або ознайомитися з інформацією, внесеною до системи. Зберігання таких даних може тривати до 15 років, що викликає певні побоювання серед правозахисників.

Реакція суспільства:

Незважаючи на те, що законопроект подається під приводом забезпечення публічної безпеки, багато громадян вже висловлюють побоювання щодо можливих зловживань системою тотального контролю.

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button