ПригодиСтаттіСуспільствоТема дня

Незаконно утримували на призовному в Корабельному: миколаївця вдалося визволити лише через суд

Подробиці судових справ по скаргам про незаконне утримання чоловіків на призовному

Цей материал також доступний

4 вересня 2024 року до Корабельного районного суду м. Миколаєва надійшли одразу три скарги щодо незаконного утримання чоловіків в обласному збірному пункті призовників.

Як слідує зі змісту однієї зі скарг, 01.09.24 року працівниками поліції за порушення правил комендантської години був затриманий молодий чоловік, якого доставили до Інгульського відділення поліції для складання адміністративних матеріалів, а після цього – до обласного розподільчого збірного пункту, де незаконно утримують. Представник скаржника повідомив, що чоловіка також примушують до проходження ВЛК із застосуванням психологічного тиску та фізичного насилля.

Допитана в суді в ході розгляду скарги у якості свідка мати затриманого повідомила, що 31.08.2024 року її син направився на зустріч із друзями, приблизно о 23:30 вона спілкувалась із сином по телефону, та він повідомив, що направляється додому. Після 24-ї години їй зателефонгував товариш її сина та повідомив, що речі її сина у нього, їх самих затримали працівники ТЦК. Натомість о першій годині ночі працівники Інгульського відділення поліції повідомили, що її син знаходиться у райвідділку через порушення комендантської години та невдовзі буде відпущений. Однак додому він так і не прибув. 1 вересня вранці син зателефонував з чужого телефону, повідомив, що утримується на збірному пункті, де його примушують силоміць пройти ВЛК, морально тиснуть. Приблизно о 07:00 вона прибула до вказаного збірного пункту, де їй підтвердили, що син знаходиться за даною адресою, з ним вона змогла поспілкуватись лише через вінко будівлі його утримання, на якому маються грати.

Син просив допомоги з приводу незаконного його утримання, тож жінка викликала працівників поліції, які прийняли від неї заяву, опитали та поїхали. Вона також направилась додому, а 02.09.2024 вранці знову приїхала до сина, знову викликала працівників поліції, але сина продовжували незаконно утримувати. Ввечорі 02.09.2024 року син зателефонував вже зі свого телефону, повідомив, що його везуть до військової частини, вказував про погане самопочуття, у зв’язку з чим йому було зроблено якусь ін’єкцію, а на його подальші скарги з приводу стану здоров’я уваги не звертали. Пізніше син повідомив, що його направили назад до обласного збірного пункту в Корабельний район для проходження ВЛК, оскільки такої він фактично не пройшов. 04.09.2024 року приблизно о 10:00 вона знову прибула туди, бачилась із сином через вікно, але телефон у нього знову було відібрано.

Участь затриманого в судовому засіданні забезпечена не була, а згідно наданих суду заперечень з боку відповідачів, цей чоловік нібито призваний до військової служби та вибув зі збірного пункту, слідує до військової частини, розташованої поза межами Корабельного району. Натомість дані про видання безпосереднього наказу про призов вищевказаної особи на військову службу слідчому судді не надано.

За такого, відсутні будь-які докази, які свідчать про законність підстав утримання данної особи у вищевказаному розподільному пункті мобілізації.

Положеннями ст.ст. 3, 8 Конституції України встановлено засади верховенства права. Так, людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

Відповідно до ст. 29 Конституції України, ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах і в порядку, встановлених законом. Кожному заарештованому чи затриманому має бути невідкладно повідомлено про мотиви арешту чи затримання. Кожний затриманий має право у будь-який час оскаржити в суді своє затримання.

У відповідності до ч.3 ст.22 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, під час мобілізації громадяни зобов`язані з`явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки).

Згідно норм кримінального процесуального законодавства службові (посадові) особи, про яких йдеться в скарзі, не є уповноваженими службовими особами, яким надано право на здійснення затримання особи та її подальше утримання.

Тож, слідчий суддя Корабельного районного суду УХВАЛИВ: 

– Скаргу адвоката в інтересах затриманого чоловіка задовольнити.

– Зобов`язати начальника установи негайно звільнити затриманого чоловіка, який находиться на території Миколаївського обласного об`єднаного центра мобілізації.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Читайте також:
Керівника ТЦК звільнили: Кім попередив “рішал” про наслідки

Друга скарга, що надійшла до суду в той же день, мала інший результат.

Як слідує зі змісту скарги, 03.09.2024 року близько 17:5 години у м. Миколаєві працівником поліції було здійснено затримання чоловіка, після чого він був доставлений до обласного збірного пункту, розташованого в Корабельному районі.

Захисник для спілкування із затриманим та надання правничої допомоги не був допущений та мав можливість спілкуватись з ним лише через паркан та вікно приміщення, в якому він утримується. В ході спілкування чоловік чітко повідомив про факт незаконного утримання його в умовах обмеження волі та про необхідність вжиття заходів для його звільнення. За вказаними фактами захисником чоловіка було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення до Корабельного відділення поліції.

Представник скаржника в судове засідання не з`явився, через канцелярію суду подав клопотання про розгляд скарги у його відсутності.

На розгляд скарги представник відповідної установи також не прибув, проте до суду направлено заперечення та копію витягу з наказу від 04.09.2024 року, відповідно якого затриманого чоловіка наказано призвати на військову службу у зв`язку з мобілізацією з 04.09.2024 року. Також повідомлено про його направлення до військової частини.

Ознайомившись зі змістом скарги та наданих суду документів, слідчий суддя зазначає:

“Згідно даних витягу із наказу, зазначена особа призвана на військову службу з 04.09.2024 року, а тому перебування його на збірному пункті пов`язане з проходженням військової служби та не може розцінюватись як незаконне утримання”.

Суддя УХВАЛИВ у задоволенні скарги адвоката щодо зобов`язання звільнення чоловіка від незаконного утримання з обласного збірного пункту призовників – відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Читайте також:
“Зменшити вік до 50”: Зеленський отримав петицію, яка може змінити правила мобілізації

Доля третьої аналогічної скарги до Корабельного районного суду міста Миколаєва від 04.09.2024 року поки що невідома – на сайті Судової влади України ще не опублікована Ухвала слідчого судді по даній скарзі, засідання щодо якої було призначене на 05.09.2024 року.

Читайте новини першими

Связанные статьи

5 комментариев

  1. Освободить за незаконное задержание это понятно .А военком будет нести ответственность за такие случаи ? или опять все нормально ? это п.....ц

  2. Военкому пофиг, как и всем властям. Пока народ не начнет сам себя защищать от произвола.

  3. А САМЫЙ ЛУЧШИЙ СОВЕТ,-- НЕ ШЛЯТЬСЯ ПО НОЧАМ,НЕТ НИКАКОЙ НЕОБХОДИМОСТИ, ДА ЕЩЁ В ТАКОЕ БЕЗПРАВНОЕ ВРЕМЯ, ДОВОДИТЬ СЕРДЦЕ МАТЕРИ ДО ИНФАРТА,КАКАЯ МОЖЕТ БЫТЬ ОТВЕТ С ВОЕНКО МАТА ? КТО МЫ????? ДА НИКТО...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button