Суспільство

"Війна може завершитися вже цього року", - Зеленський про можливі переговори і відставку

"Я думаю, що сила дипломатії може допомогти", - Президент України

Цей материал також доступний

Президент України Володимир Зеленський перебуває у Великій Британії, де взяв участь у засіданні Європейського політичного співтовариства (EPC), яке відбулося в четвер, 18 липня 2024 року. EPC об’єднує 27 країн-членів Європейського Союзу та 20 неєвропейських держав, таких як Великобританія, і є неформальним майданчиком для співпраці. В рамках візиту Зеленський також поспілкувався з журналістом телеканалу BBC News.

Раніше Володимир Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Великої Британії Кейром Стармером, який пообіцяв підтримувати Україну “стільки, скіль потрібно”, і зобов’язався виділити 3 мільярди фунтів стерлінгів на допомогу країні. Зеленський висловив сподівання, що прем’єрство Стармера на Даунінг-стріт буде відзначене «особливою» епохою в британській зовнішній політиці.

“Я не думаю, що позиція Британії зміниться. Але я хотів би, щоб прем’єр-міністр Стармер став особливим – говорячи про міжнародну політику, про захист світової безпеки, про війну в Україні. Не просто потрібна нова сторінка, нам потрібна сила, щоб перегорнути цей аркуш», – сказав Зеленський журналісту BBC.

Україна сподівалася на активізацію своїх військових зусиль завдяки прибуттю літаків F-16, які союзники обіцяли цього літа. Однак, як підтвердив Зеленський, Україна поки що їх не отримала. Також він зазначив, що вдячний за те, що дано Україні, але він підкреслив:

«Пройшло 18 місяців, а літаки до нас не долетіли».

Він зазначив, що нові винищувачі потрібні, щоб допомогти Україні відновити контроль над повітрям і “розблокувати небо” від російського домінування. Оскільки війна триває вже понад два роки і немає видимих перспектив її завершення, постають питання про можливість вирішення конфлікту шляхом переговорів.

Минулого місяця Швейцарія організувала мирний саміт для України, проте росію не запросили. Після цього Володимир Зеленський зазначив, що росія повинна бути залучена до другого мирного саміту, запланованого на листопад. Він повідомив, що світові лідери повинні тиснути на росію, щоб спонукати її сісти за стіл переговорів і розглянути можливість припинення війни.

«Це не означає, що всі території відвойовуються силою. Я думаю, що сила дипломатії може допомогти. Здійснюючи тиск на Росію, я вважаю, що можна погодитися на дипломатичне врегулювання», – сказав Зеленський, додавши, що ослаблена Росія на полі бою надасть Україні сильнішу позицію на переговорах.

Зеленський очолює Україну з 2019 року. Хоча вибори мали відбутися у 2024-му, Конституція України забороняє проведення голосування під час воєнного стану. Володимир Олександрович повідомив, що він дійсно планує визначити час для своєї відставки з поста президента.

“Але не раніше, ніж закінчиться війна”, – сказав він.

Читайте новини першими

Связанные статьи

4 комментариев

  1. Ми це чуемо не перший раз ви так спокойно говорите шановний президент але ви не задумалися не ви не вси остальни до кинця року ще скильки рашисти уничтожать диточок внукив людей як роблять кожного дня чи як по вашим дитям родичам батькам не стрелять то у вас всих сердце спокойне треба думати и вси сили приложувати шоб уже закинчилася война

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button