Пригоди

Верховна Рада прийняла закон про "індульгенцію" для топ-корупціонерів

17 липня Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект №11340, який вносить зміни до Кримінального кодексу та Кримінального процесуального кодексу з метою підвищення ефективності укладення угод про визнання винуватості. Зміни стосуються кримінальних проваджень щодо корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень. Законопроект підтримав профільний Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності, відзначивши необхідність удосконалення цього інституту для ефективної боротьби з корупцією.

Основні положення законопроекту:

Розміри штрафів:

  • Кримінальні проступки: від 204 тис. грн до 2,04 млн грн.
  • Нетяжкі злочини: від 2,057 млн грн до 20,4 млн грн.
  • Тяжкі злочини: від 20,417 млн грн до 102 млн грн.
  • Особливо тяжкі злочини: від 102 млн грн до 204 млн грн.

Зміни до статей Кримінального кодексу:

  1. Стаття 53: введення штрафів як додаткового покарання за корупційні правопорушення у разі укладення угоди про визнання винуватості.
  2. Стаття 69-2: за умови викриття іншої особи у вчиненні корупційного кримінального правопорушення або відшкодування завданого збитку, суд може ухвалити рішення про зниження покарання до нижчої межі санкції статті.
  3. Стаття 75: встановлення іспитового строку від 2 до 6 років при звільненні від відбування покарання з випробуванням за корупційні правопорушення.
  4. Стаття 77: додавання конфіскації майна як додаткового покарання.
  5. Стаття 89: строк погашення судимості для осіб, які звільнені від відбування покарання, становитиме 6 років після проголошення вироку, за умови невчинення нового правопорушення.

Зміни до Кримінального процесуального кодексу:

  1. Стаття 469: можливість укладання угоди про визнання винуватості у випадках особливо тяжких злочинів, віднесених до підслідності НАБУ, за умови повного або часткового відшкодування завданого збитку.
  2. Стаття 474: встановлення можливості продовження судового провадження у загальному порядку у разі відмови в затвердженні угоди про визнання винуватості, за умови відсутності заперечень сторін.

Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності відзначив, що вдосконалення інституту угод про визнання винуватості є критично важливим для ефективної боротьби з корупцією. Також Комітет звернув увагу на необхідність виключення «організаторів кримінального правопорушення» із числа осіб, з якими може бути укладена угода.

Читайте новини першими

Связанные статьи

3 комментариев

  1. Більш дурного рішення важко і придумати. Узаконення корупції. Зловили. Заплатив штраф. І кради скільки завгодно. Тільки штраф не забувай сплачувати ?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button