СуспільствоТема дня

Ваша черга на повістку: Як Реєстр "Оберіг" відбирає призовників

Як визначатимуть тих, кого викликатимуть на службу першочергово

Цей материал також доступний

У Міністерстві оборони пояснили, як за допомогою Реєстру «Оберіг» будуть визначати тих, хто отримає повістки від ТЦК у першу чергу. Заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко надала детальну інформацію щодо цього процесу.

Реєстр “Оберіг” та його роль у мобілізації

Реєстр «Оберіг» — це електронна база даних, яка містить інформацію про військовозобов’язаних громадян. За словами Черногоренко, Генштаб зможе задавати критерії для пошуку військовозобов’язаних за віком, спеціальністю та іншими даними, що зберігаються у Реєстрі. Це допоможе швидко і цільово визначати тих, хто найбільш підходить для служби.

“Генштаб розуміє, які потреби у них зараз є – які професійні навички, який вік людей і їх умовний профайл, який має бути. Ми працюємо на рівні тих критеріїв, які нам дає Генштаб. По цих критеріях ТЦК формує переліки автоматично через систему і далі вже працює з кожним військовозоб’язаним.”

Заступниця міністра також зазначила, що відтепер ТЦК спочатку вноситиме дані до Реєстру «Оберіг», а потім до паперової справи, що значно прискорить процес пошуку та виклику призовників.

Як буде працювати процес оповіщення

Черногоренко порівняла процес вибору тих, хто отримає повістки, з таргетованою рекламою.

“Це схоже на таргетовану рекламу. Ти працюєш саме з тими аудиторіями, які тобі зараз потрібні, не витрачаючи свій додатковий час.”

Вона підкреслила, що якщо людина не приймає чи не розписується в оповіщеннях від ТЦК, воно буде вважатися врученим за аналогією із запрошенням до суду.

“Дані про людей будуть передаватися у розшук, якщо вони ігнорують запрошення і правила військового обліку. Але це закон.”

Чи можлива відсутність даних у Реєстрі “Оберіг”

Черногоренко зазначила, що ситуації, коли дані про людину відсутні у Реєстрі «Оберіг», можливі. Проте команда Міноборони з цифровізації постійно працює над оновленням даних.

“Наша технічна підтримка разом з ТЦК це виправляє. Ми додаємо дані, які можемо системно вивантажувати з інших реєстрів. Наприклад, ми зняли з невалідного розшуку 710 тисяч людей або ж завантажили 340 тисяч бронювань.”

Персональні дані та їх оновлення

За словами Черногоренко, наразі триває робота над тим, щоб працівник ТЦК міг без відома людини запросити дані з інших державних реєстрів. Це дозволить забезпечити актуальність даних та прискорить процес мобілізації.

“Ми робимо все, щоб їх зробити цифровими та автоматизованими, але це потребує певної роботи і змін у законодавстві. Генштаб і ТЦК працюють над тим, щоб працівник ТЦК без відома людини міг запросити дані у реєстрі Міносвіти, скласти це знання і надати відстрочку.”

Оновлення даних та ідентифікація військовозобов’язаних

Реєстр “Оберіг” та інші бази даних

Реєстр «Оберіг» концентрує повний профайл на громадян, починаючи від місця їх роботи, придатності за станом здоров’я до служби, родичів (за згодою) до водійського посвідчення і права на володіння зброєю. Відтепер дані про призовників та військовозобов’язаних будуть вноситися спочатку до електронного Реєстру, а вже потім – до паперової справи.

Як ідентифікуватимуть ухильників

За допомогою Реєстру «Оберіг» будуть ідентифікувати тих, хто ухиляється від військового обов’язку. Якщо особа добровільно не сплачує штрафи від ТЦК, в Реєстрі будуть навіть дані про відкрите виконавче провадження. Надалі такі особи можуть бути оголошені у розшук, а подання на затримання і доставлення до поліції можуть направляти в електронному вигляді.

Підключення до інших реєстрів

Реєстр «Оберіг» має обмін даними з іншими державними реєстрами. Це дозволить працівникам ТЦК швидко отримувати необхідну інформацію про військовозобов’язаних.

“Майже всі дані, які є в реєстрах по людині, ми можемо забрати з реєстрів.”

Переваги та виклики нового Реєстру

Автоматизація процесів

Електронний Реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів «Оберіг» значно полегшить роботу ТЦК, зробить процес оповіщення швидшим і більш цільовим. Черногоренко зазначила, що це схоже на таргетовану рекламу: працюєш саме з тими аудиторіями, які потрібні зараз, не витрачаючи додатковий час.

Забезпечення актуальності даних

Команда Міноборони з цифровізації працює над тим, щоб забезпечити нормативну базу для безперешкодного доступу працівників ТЦК до даних з різних державних реєстрів. Це допоможе забезпечити актуальність даних і прискорить процес мобілізації.

Перевірка даних громадян

Реєстр «Оберіг» фактично концентрує повний профайл на громадян, включаючи дані про місце роботи, придатність за станом здоров’я до служби, родичів, водійське посвідчення і право на володіння зброєю. Відтепер дані про призовників та військовозобов’язаних будуть вноситися спочатку до електронного Реєстру, а вже потім – до паперової справи.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button