Суспільство

Дороге задоволення: на Миколаївщині розробляють заходи для адаптації до спеки

Потрібно понад 150 мільйонів євро на 172 заходи адаптації

Цей материал також доступний

12 липня 2024 року Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець розповів, що три пілотні області України, серед яких – Миколаївщина, розробляють заходи адаптації до спеки.

Міністр підтвердив, що ми маємо певні міжнародні та європейські зобов’язання в контексті євроінтеграції:

«Хочу сказати, що зі свого боку теж знаходимося в міжнародному треку в рамках того, що ми маємо певні зобов’язання міжнародні та європейські в контексті євроінтеграції, приймаємо відповідні документи щодо кліматичної політики, але ми і сьогодні працюємо з трьома областями».

Руслан Стрілець повідомив, що саме три області розробляють стратегію адаптації до змін клімату:

Ми працюємо з трьома областями — Миколаївською, Івано-Франківською та Львівською, і разом з ними розробляємо стратегію адаптації до змін клімату по цих трьох пілотних областях. Вже маємо певні три сценарії, які будуть, і розробляємо заходи, що треба робити для того, щоб продовжувати не тільки розвиватися, а й відповідно зростати в таких кліматичних умовах”.

Також він стверджує, що на реалізацію таких заходів потрібна допомога міжнародних партнерів:

“Але про це ще далі, тому що коштів дуже багато треба на реалізацію таких заходів. Але дуже сподіваємося на те, що міжнародні партнери будуть разом з нами, оскільки одна країна не зможе самостійно впровадити такі зміни, і тут дуже важливо мати спільний проєкт з іншими країнами”.

На сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України опубліковано інформацію про приблизні витрати на заходи з адаптації до зміни клімату для Миколаївщини. На вебінарі «Оцінка вразливості й ризиків та заходи з адаптації до зміни клімату для Миколаївської області» експерти проєкту APENA 3 спільно з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів презентували проєкт Стратегії адаптації до зміни клімату для Миколаївської області. На заході було понад 200 учасників з усієї України.

Результати дослідження показують:

  • Температури, які ми фіксуємо зараз, востаннє спостерігалися 125 тисяч років тому. А минулий рік, ймовірно, був найтеплішим за останні 10 тисяч років;
  • Україна потрапила до регіонів нашої планети, де зміна клімату відчувається найгостріше;
  • Миколаївщина є одним із регіонів, які найбільше потерпають від кліматичних змін – посух, росту максимальної температури.

На заході було представлено третій розділ стратегії, що охоплює прогнози до кінця 21 сторіччя — від оптимістичних до надзвичайно песимістичних. Для цього врахували 32 фактори, такі як середня температура, хвилі холоду, морози, снігопади, зливи, дощі, екстремальна спека тощо, на трьох періодах: до 2021-2040, 2041-2060 і 2060-2100 років.

План дій і бюджет розроблено на 7 років. Для Миколаївщини визначено 172 заходи з адаптації до зміни клімату, на які потребується понад 150 мільйонів євро. Ці витрати можуть змінюватися і коригуватися на наступних етапах проекту.

Серед пріоритетних заходів, на які слід зосередитися, — підтримка регіонів і об’єднаних територіальних громад (ОТГ), їх залучення до ініціатив з підготовки та адаптації до зміни клімату. Наголошується на важливості інтеграції секторальних заходів в єдину систему, розвитку систем раннього оповіщення про погодні явища, створенні моніторингових систем і спеціальних відділів для підтримки наукових установ.

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

  1. Интересно в чем она закючается? Бесплатные автоматы с водой? Оборудование помещений с кондиционерами? Сокращенный рабочий день? Что имеется ввиду и на что пойду деньги???? Или опять популизм???????

  2. Але,в Тернополе улици поливают водой днем
    А ви только разрабативаете "комплекс заходів"

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button