ПолітикаСуспільство

Україна отримала нові безпекові угоди на саміті НАТО у Вашингтоні

На 75-му саміті НАТО у Вашингтоні було ухвалено Український договір, який став доповненням до Спільної декларації G7, погодженої рік тому у Вільнюсі. До документу приєдналися 32 учасники, зокрема 23 лідери країн, із якими Україна уклала двосторонні безпекові угоди.

Про це повідомляє Офіс Президента України.

Під час ухвалення договору виступили Президент США Джозеф Байден та Президент України Володимир Зеленський.

Джозеф Байден підкреслив:

  • У короткостроковій перспективі ми продовжуватимемо забезпечувати Україну зброєю, боєприпасами та навчанням, необхідними для відсічі російським військам. У середньостроковій перспективі допоможемо створити сили й можливості для захисту України та стримування подальшої агресії.

Президент США також зазначив, що у разі нової агресії з боку Росії після закінчення війни усі країни, які ухвалили цей документ, підтримають Україну.

Володимир Зеленський наголосив:

  • Протягом цього року тривала активна робота над надійною архітектурою гарантій безпеки для нашої країни. Вони посилюють Україну, але не підміняють мети стати членом НАТО. Я дякую Президенту Байдену за його лідерство та всі зусилля, щоб наша співпраця у сфері безпеки була наповнена рішучими діями. Є 23 сильні угоди, і будуть угоди з іншими країнами. У нас є історично важлива угода з безпеки зі Сполученими Штатами.

Президент України додав, що вся ця робота сприяла отриманню довгострокових зобов’язань щодо військової допомоги, додаткових систем ППО, просуванню в питанні передачі літаків F-16 та розвитку оборонної співпраці.

  • Український договір виводить наші відносини на новий рівень. Вагоме досягнення для України та всіх нас, – підсумував Зеленський.

Документ залишається відкритим для підписання іншими країнами та фіксує довгострокову військову й оборонну підтримку, розвиток майбутніх Сил оборони України та механізм екстрених консультацій між партнерами на випадок ескалації війни чи можливої агресії в майбутньому.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

  1. Скільки людей і особливо дітей повинно загинути щоб вже все закінчилося? Для чого вони підписують таке рішення тільки після гибелі дітей????

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button