ПригодиТема дня

Держава знає все, але штрафує: суд скасував абсурдний штраф від ТЦК

Суд скасував штраф ТЦК за неповідомлення чоловіком про одруження та народження дітей

Цей материал також доступний

13 червня 2024 року Ленінський районний суд Миколаєва розглянув справу №489/4119/24 і скасував штраф у 25,5 тисяч гривень, накладений на чоловіка Територіальним центром комплектування (ТЦК) за те, що він не повідомив про одруження, народження дітей та зміну місця роботи. Суд аргументував своє рішення тим, що за новим законодавством людину не можна штрафувати за неповідомлення даних, які і так є у держави. Про це повідомляє «Судово-юридична газета».

Що передувало рішенню суду

19 травня 2023 року набув сили Закон №3696-IX (законопроект 10379), який передбачає, що якщо Міністерство оборони як держатель Реєстру «Оберіг» має можливість самостійно отримати персональні дані з інших електронних ресурсів, то відповідальність за статтями 210 та 210-1 КУпАП за порушення правил військового обліку не настає.

Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони з питань цифровізації, зазначила:

«Ми зараз внесли норму, що штраф накладається лише на тих осіб, які ухиляються від військового обліку, по яким немає інтеграції з іншими реєстрами. Наприклад, якщо є інтеграція з реєстром місця проживання, і ми можемо зробити запити по людині і отримати дані про місце проживання, то людина нічого не порушує, не приходячи і не оновлюючи дані про місце проживання. Немає підстав, у КУпАП є чітка норма, що штраф застосовується до порушників, тільки коли по цих даних немає обміну з іншими реєстрами».

Черногоренко також додала:

«Якщо відкрити статтю 7 закону про «Оберіг», то там цілий набір персональних даних людини. Практично по всім цим даним, включаючи освіту, місце роботи, у нас вже є інтеграція реєстрів. Тобто, працівник ТЦК спочатку має «сходити» в реєстр, отримати ці дані в реєстрі, якщо їх там немає – лише тоді скласти постанову. Це дуже правильний запобіжник».

Що каже практика судів

4 червня 2024 року чоловік звернувся до суду з позовом, у якому просив скасувати постанову ТЦК від 24 травня 2024 року, якою його визнано винним за ч. 3 ст. 210 КУпАП та накладено штраф 25,5 тисяч гривень за неприбуття до ТЦК для повідомлення про зміну облікових даних.

Суть порушення полягала в тому, що чоловіка доставили до ТЦК нарядом патрульної поліції, де під час перевірки встановили, що він з жовтня 2009 року жодного разу не прибув до ТЦК і не оновив облікові дані. За цей час він одружився, у нього народилися діти, він змінив місце роботи, але не повідомив про це ТЦК.

Аргументи позивача

Позивач не погодився з винесеним протоколом і зазначив, що в ньому не зазначено, які саме дані він не оновив, тобто не вказані конкретні порушені норми закону. Також уповноважена особа ТЦК не надала доказів неможливості отримання інформації з відповідних реєстрів.

Аргументи ТЦК

ТЦК стверджувало, що позивач не повідомив про одруження, народження дітей та зміну місця роботи. Під час перевірки інформації в базах, до яких має доступ база «Оберіг», було встановлено, що інформація про місце роботи позивача в електронних базах відсутня.

Рішення суду

Суд зазначив, що відповідно до ч. 11 статті 38 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», призовники, військовозобов’язані та резервісти зобов’язані в 7-денний строк повідомити про зміни в сімейному стані, стані здоров’я, адресі місця проживання, освіті, місці роботи та посаді. Однак ці дані мають бути автоматично отримані органами ведення Реєстру через електронну взаємодію.

Твердження представника відповідача про те, що інформація про місце роботи позивача відсутня в базах, суд не взяв до уваги, оскільки доказів на підтвердження цього не надано.

Суд постановив, що ТЦК не надало достатніх доказів правомірності свого рішення і, відповідно, скасував штраф.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button