Пригоди

Корупційний скандал у Мукачеві: Збитки на 100 мільйонів гривень

У Мукачеві затримано мера Андрія Балогу та голову районної ради Михайла Ланя

Цей материал також доступний

У місті Мукачевому на Закарпатті СБУ та НАБУ затримали мера Андрія Балогу та голову Мукачівської районної ради Михайла Ланя. Чиновників підозрюють у причетності до корупційної схеми продажу місцевого стадіону “Авангард”.

Підозрювані чиновники

За інформацією СБУ та журналіста Віталія Глаголи, серед затриманих також голова місцевої райради Михайло Ланьо та начальник земельного відділу міськради Артур Самиляк. За версією слідства, збитки від продажу землі та стадіону “Авангард” у Мукачеві склали приблизно 100 мільйонів гривень.

Суть корупційної схеми

Слідство встановило, що посадовці зловживали службовим становищем, щоб продати земельну ділянку в центрі міста площею понад 3 га за заниженою вартістю. Організатор схеми, голова районної ради, відомий своїм впливом у кримінальному середовищі регіону, у минулому двічі обирався народним депутатом, зокрема від забороненої зараз «Партії регіонів».

Деталі злочину

На сесії міськради міський голова забезпечив прийняття рішення про продаж ділянки за ціною, заниженою майже у 9 разів. Покупцем ділянки виступило приватне товариство, фактичним контролером якого є голова районної ради. Підставою для цього стала експертна грошова оцінка із заниженою вартістю ділянки. Власникам компанії-оцінювачки дали хабар за «занижений висновок». Унаслідок таких оборудок землю з ринковою вартістю 84,6 млн грн продали за 9,6 млн грн.

Наслідки та покарання

Співробітники СБУ та НАБУ затримали міського голову, голову районної ради, ексначальника відділу комунальної власності та земельних відносин міської ради. Відповідно до вчинених злочинів посадовцям, а також двом власникам компанії-оцінювачки та оцінювачу готується повідомлення про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів);
  • ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем);
  • ст. 368-4 (підкуп особи, яка надає публічні послуги).

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button