ПолітикаСуспільство

«Поставити дитину в епіцентр»: ВР прийняла Закон «Про дошкільну освіту»

Вперше встановити на рівні закону обов'язковий обсяг часу для отримання "безкоштовної дошкільної освіти"

Цей материал також доступний

У 6 червня 2024 року на пленарному засіданні Верховна Рада України прийняла Закон України з назвою “Про дошкільну освіту” під реєстраційним № 8030. Закон розроблено з метою поліпшення системи дошкільної освіти шляхом врахування накопиченого досвіду за роки незалежності України, забезпечення рівних можливостей для отримання якісної дошкільної освіти для всіх громадян, впровадження нових механізмів фінансування, посилення уваги до дітей з самого народження, надання автономії закладам дошкільної освіти та академічної свободи педагогам, розвитку всіх форм власності та суб’єктів освітньої діяльності, а також підвищення якості навчання у дошкільних закладах.

Прийняття нового Закону України «Про дошкільну освіту» ДОЗВОЛИТЬ:

Підкреслити важливість дошкільної освіти як повноцінного етапу в освітньому процесі. Цей етап призначений для всебічного розвитку, виховання та навчання дітей в ранньому та дошкільному віці, сприяючи формуванню якісного людського капіталу, а не просто “утримання” дітей, щоб їхні батьки могли працювати. Закон гарантує кожній дитині право на отримання якісної дошкільної освіти.

“Поставити ДИТИНУ в епіцентр всіх організаційних і управлінських рішень на всіх рівнях управління, адже саме ДИТИНА є головним стейкхолдером всієї владної вертикалі і всіх інституцій системи дошкільної освіти. Тому вся система дошкільної освіти має бути спрямована на те, щоб вихователі мали усе необхідне для розвитку, виховання і навчання вихованців у належних, безпечних і здорових умовах”, – говориться в законі.

Розширення можливостей для дітей, вчителів і навчальних закладів, підвищення якості освіти та стимулювання розвитку галузі є ключовими завданнями. Це сприятиме розвитку потенціалу майбутніх громадян України та забезпечить їхнє успішне майбутнє.

Збільшити кількість дітей, охоплених дошкільною освітою за рахунок збільшення кількості осередків здобуття дошкільної освіти шляхом «визнання» такими осередками:

  • не лише заклади дошкільної освіти, а й дошкільні підрозділи юридичних осіб публічного і приватного права, а також дитячі садочки, створені фізичними особами – підприємцями (але не в статусі юридичних осіб);
  • запровадження нових форм організації освітнього процесу, зокрема міні-садки і мобільні дитячі садки;
  • запровадження можливостей фінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів здобуття дітьми дошкільної освіти у приватних суб’єктів освітньої діяльності у разі, якщо не вистачає місць у комунальних садочках;
  • запровадження нових форм здобуття дошкільної освіти.

Встановлення чітких процедур зарахування дітей до дитячих садків, зокрема, шляхом гарантування місця для дітей, які проживають на території обслуговування відповідного закладу, та забезпечення правової визначеності щодо віку дітей, які можуть відвідувати дитячий садок для отримання дошкільної освіти.

Активізувати всі процеси, спрямовані на створення безпечного, здорового та інклюзивного освітнього середовища, а також при необхідності – спеціальних умов. Вперше встановити на рівні закону обов’язковий обсяг часу для отримання “безкоштовної дошкільної освіти”, відповідно до Конституції України, – до 11 годин на день.

Розширити академічні свободи вихователів, надавши їм можливість вибору навчальних програм згідно з їхнім професійним досвідом і потребами конкретних груп дітей. Педагогічним радам буде надано право обирати програми, які, на їхню думку, найкраще відповідатимуть потребам дітей та вимогам державного стандарту, з урахуванням конкретних умов і контексту місця та часу.

Чітко встановити скорочений робочий час для педагогічних працівників дошкільних закладів та обмежити педагогічне навантаження з метою відповідності трудовому законодавству. Це дозволить зменшити навантаження на вихователів, звільнить час для інших видів педагогічної діяльності (організаційної, методичної і т. д.), а також забезпечить повноцінний відпочинок поза робочим часом.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button