Пригоди

Катастрофа на Чеській залізниці: потяг до України зіштовхнувся з вантажним складом

За даними пожежників, у експресі перебувало 380 осіб

Цей материал також доступний

Увечері 5 червня 2024 року в Чехії пасажирський потяг “Прага – Кошице” зіткнувся з вантажним потягом поблизу міста Пардубіце. Це призвело до загибелі та десятки постраждалих осіб, інформує чеський портал iDNES.

Пасажирський експрес RegioJet 1021, що прямував до українського міста Чоп, відбувався зіткнення з вантажним поїздом ČD Cargo, що рухався в протилежному напрямку. За даними пожежників, у експресі перебувало 380 осіб, і перший вагон був повністю пошкоджений. Вантажний поїзд складався з 21 вагону і мав довжину понад півкілометра.

Серед постраждалих також були діти. На місце події були викликані всі можливі рятувальні служби, включаючи вертольоти, що прибули близько 11:30.

Міністр внутрішніх справ Віт Ракушан та міністр транспорту Мартін Купка відправилися до Пардубіце для оцінки ситуації. За словами Ракушана, внаслідок інциденту загинуло 4 людей, а 20 отримали поранення, з них 3 із них важкому стані.

“Ми не можемо і не будемо спекулювати на причинах цієї аварії”, – ствердив міністр транспорту  Купка.

Розслідування аварії ведуть Залізнична інспекція та поліція. Було розпочато кримінальне провадження, оскільки є підозри на порушення закону через недбалість.

Наразі загальний збиток оцінюється на понад 110 мільйонів крон. За словами речника залізничної інспекції Мартіна Драпала, найбільші втрати понесла компанія RegioJet (60 мільйонів крон), вантажний потяг зазнав збитків у розмірі 50 мільйонів, а вартість ремонту щойно модернізованої колії оцінюється у 300 тисяч крон. Після тривалих рятувальних робіт у Пардубіце відновили рух лише однією колією.

“Залізнична катастрофа — це велике нещастя. Ми всі думаємо про жертв і постраждалих. Я висловлюю свої щирі співчуття всім, хто вижив”, – сказав прем’єр-міністр Петр Фіала.

Петр Фіала також заявив, що компанія готова надати максимальну підтримку і компенсацію для постраждалих, а також сприяти в розслідуванні цього інциденту. Він оголосив про створення кризової телефонної лінії з номером 222 222 221, доступною на українській, чеській та словацькій мовах. Також зведена інформація буде опублікована на спеціальному сайті, який перевізник планує запустити протягом дня.

“Аварія розбудила нас, моя дружина подумала, що десь поблизу впав будинок”, — розповів один із політиків Пардубіце, який живе неподалік.

Один з пасажирів експресу, Мартін Буйняк, розповів що відчув сильний удар та подряпини на нозі. Він самостійно покинув потяг, а пожежники спочатку намагалися утримати пасажирів у вагонах, вважаючи це найбезпечніше:

“Я дуже вдячний за те, що залишився живий”, – додав Мартін Буйняк.

На місці аварії було оточено район, де стояли десятки автомобілів рятувальних служб. За словами речниці Олени Кісяли, на місці події було вісім бригад швидкої допомоги та гелікоптер, а також понад 60 пожежників, про що повідомив журналістам командир екстреної допомоги Павел Бер.

Поліцейський Роман Мрквічка з Пардубіць, один з перших, хто прибув на місце аварії, розповів журналістам, що його вразила абсолютна тиша.

“По коліях рухалися лише люди, які явно були в шоковому стані”, – сказав він.

Один із вагонів сильно пошкодився, в середині були люди, що застрягли, є постраждалі. Потім поліцейські допомогли пожежникам визволити пасажирів, а рятувальникам – допомогли у розібранні постраждалих. Також вони зібрали докази, які можуть бути корисними для розслідування причин аварії.

За опублікованими фото і відео в соціальних мережах видно, що потяги зіткнулися лоб у лоб. Перший вагон за локомотивом експреса відійшов від рейок і частково перекинувся, а перший вагон вантажного поїзда пошкодив свій локомотив. Вантажний потяг перевозив карбід кальцію, але цей матеріал не був у перших двох вагонах, тому місцеві мешканці не були в небезпеці, повідомила Вендула Горакова, речник пожежної частини Пардубіце.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button