Суспільство

Нові правила мобілізації: військова поліція отримує право на доступ до житла

Аналізують юристи

Цей материал також доступний

У новому законопроєкті про військову поліцію міститься кілька положень, що привернули увагу юристів. Зокрема, парламент планує надати військовим поліцейським право у певних випадках входити в житло порушників законодавства, до яких можуть бути зараховані й ті, хто ухиляється від мобілізації. Також передбачається право виплати грошей фізичним особам за допомогу в розкритті злочинів.

У пункті 11 статті 16 законопроєкта стверджується, що у випадках, що потребують негайного втручання для захисту життя людей та майна або для безпосереднього переслідування підозрюваних у злочині осіб, військова поліція отримує право проникнення в житло чи інше майно особи, з обов’язковим повідомленням правоохоронних органів та прокуратури.

Катерина Аніщенко, адвокат, яка має досвід у сфері мобілізації та військових питань, розповіла та дала  коментарі для ТСН.ua, що разом із законопроєктом про військову поліцію розглядається також законопроєкт щодо внесення змін до адміністративного та кримінального кодексів.

“Розширено перелік повноважень. Якщо зважати на мету цього законопроєкта щодо запровадження військової поліції, то там мається на увазі те, що вони мають право розшукувати саме військовозобов’язаних. Тобто дезертирів, тих, хто вже порушив вимоги закона, а не ухилянтів, які не прибули та не оновили свої військово-облікові дані. Але з урахуванням того, що на рівні законопроєкта передбачено зміни до адміністративного кодексу, з урахуванням мети створення військової поліції, я можу припустити, що саме військова поліція буде вчиняти оперативно-розшукові дії по відношенню до ухилянтів, які не оновили свої військово-облікові дані, які не стали на військовий облік, які були оголошені в розшук і не з’явились до ТЦК“, – стверджує Катерина Аніщенко.

Легалізують допомогу громадян за гроші

Окрім пункту щодо доступу до житла, законопроєкт також вводить концепцію “партизанської мережі”, яка за оплату надаватиме інформацію правоохоронним органам про військовозобов’язаних, що порушують законодавство. Також варто звернути увагу на пункт 3 статті 9, законопроєкта про військову поліцію надає право цим правоохоронцям здійснювати співробітництво з фізичними особами, включаючи укладення угод на добровільних та конфіденційних засадах. Вони також мають право матеріально та морально заохочувати осіб, які надають допомогу у попередженні, виявленні та припиненні кримінальних правопорушень.

 “Йдеться про те, що хочуть заохочувати цивільних надавати інформацію відносно правопорушника, дезертира і так далі”,- висловила свою думку Катерина Аніщенко.

Читайте новини першими

Связанные статьи

3 комментариев

  1. Останній абзац саме те що треба для "мудрого наріду" ! Доноси писати наші люди люблять!

  2. А кто такое може дозволити? Це вже грубе порушення прав людини. Мой дом... мооя крепость.и я и думаю другие будут ее всячески защищать! Уже перещегаляли рашистов! Опомнитемь господа!!!@@!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button