ЕкономікаСуспільствоТема дня

Пенсійна криза: як виживати українцям у старості - поради від Мінсоцполітики

Майбутнє без надій на високу пенсію: заступник міністра соціальної політики попередила українців

Цей материал також доступний

Дар’я Марчак попередила громадян України, що на солідарну пенсію в майбутньому розраховувати не варто, оскільки виплати будуть мінімальними. Чиновниця порадила самостійно подбати про фінансову забезпеченість на старість.

Про це Марчак заявила під час ефіру телемарафону.

Чому солідарна пенсія не врятує

Марчак зазначила, що причина полягає в затяжній демографічній кризі.

“Солідарні пенсії будуть, це гарантія від держави. Але солідарні пенсії зазвичай у європейських країнах – це мінімальна гарантія, а якщо людина хоче собі високу пенсію, то вона збирає все життя,” – пояснила вона.

Трирівнева пенсійна система

Марчак нагадала, що в Україні має бути запроваджена трирівнева пенсійна система, де солідарна пенсія буде лише гарантованою державою частиною.

“Нам потрібно починати роботу над введенням загальнообов’язкової накопичувальної пенсійної системи, тому що демографічна ситуація у нас дуже критична. У нас сьогодні один платник податків забезпечує пенсію для одного пенсіонера. Надалі ситуація, найімовірніше, буде погіршуватися,” – пояснила Марчак.

Рекомендації для українців

Чиновниця рекомендувала українцям відкладати кошти на пенсію та працювати доти, доки це буде можливо.

“Тому перше – здійснювати накопичення для самого себе, навіть поки немає ще накопичувальної обов’язкової системи, накопичувати на свій рахунок. Друге – ми маємо бути країною активного довголіття. Тобто ми маємо бути зацікавлені і маємо бути здатні працювати так довго, як ми зможемо,” – вказала Марчак.

Вона додала, що українцям слід готуватися до того, що на пенсію виходити вони будуть, коли вже не зможуть фізично себе забезпечувати.

Читайте новини першими

Связанные статьи

4 комментариев

  1. Разумная придбати на старість Що? Все життя робили на ту пенсію.Вона ,що издеваеться.Хоть би уже мовчала.

  2. С..а, поверніть мої внески за 20 років,я конвертую їх в валюту,і покладу на депозит в Німеччині. Порадниця хє...ва. В Німеччині на мінімальну пенсію можна прожити,а в Україні??

  3. Какой смысл продолжать работать и жить в Украине в такой ситуации. Не говоря уже о том, чтобы умирать за нее....

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button