СуспільствоТема дня

"Народ бідний, дуже важко, людей немає": як війна вплинула на працю і заробіток миколаївців

Опитування в Миколаєві. ВІДЕО

Цей материал також доступний

З початком війни в Україні фінансове положення народу стало доволі скрутним: знизилась кількість робочих місць та в багатьох – заробітна плата. Дехто згодом і зовсім втратив зарплату, хоча місце роботи начебто залишилося (як от, наприклад, у більшості працівників МГЗ).

Чи зберігається тенденція з проблемами стосовно праці зараз, з’ясовувала кореспондент Кorabelov.info. Днями ми опитали людей Корабельного району міста Миколаєва та дізнались, кому через війну довелось змінити місце роботи, а хто зазнав пониження заробітку.

«Ми сиділи весь час тут, нікуди не виїжджали, перетерпіли всі “бомбіжки” в підвалах, в гаражах, жили по три місяці в підвалі… Місце роботи теж не міняли, ми всі на місці. Заробіток порівняно з тим, який був до війни, дуже змінився. Став набагато нижчий, навіть не вистачає оплатити комунальні послуги за квартиру, за все не вистачає… Якщо зрівнювати в процентному еквіваленті, десь процентів на 70 у нас все нижче – заробіток, прожитковий мінімум. Народ бідний, дуже важко, людей немає. І залишився такий контингент – пенсіонери, які рахують копійочки… Тому дуже важко», – кажуть місцеві підприємниці, які оцінюють зараз свій рівень життя як дуже низький.

«До війни ми працювали, а зараз ні, ми переселенці… Тепер ще й без виплат для ВПО» – розповіла одна з опитаних жінок.

«Змінилась робота, місто змінилось. Просто до повномасштабної війни я проживала в Херсоні. Там працювала, але прийшла повномасштабна в наші будинки, і прийшлося переїхати назад в Миколаїв і тут вже шукати себе… Заробіток від того, який був до війни, відрізняється кардинально меншу сторону», – поділилась своїм досвідом дівчина.

«Місце роботи не змінилося. Ми, як і раніше, працюємо зараз. На початку війни ми не працювали: боялися, що Миколаїв захоплять. Але потім почали поступово працювати далі. Я працюю маляром. Замовлень стало менше, і не такі дорогі замовлення, як раніше», – розповідає місцевий мешканець.

Ще один з опитаних чоловіків зазначив, що проблем з роботою не було: “Пішов до військкомату – і працюєш”.

Аліна Ковальчук

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button