Суспільство

Не виходьте зі стежки: поминальні дні в Миколаєві під знаком безпеки

Рятувальники напередодні поминальної неділі поспілкувались із громадянами про пожежну та мінну небезпеку

Цей материал також доступний

Днями рятувальники напередодні поминальної неділі поспілкувались із громадянами про пожежну та мінну небезпеку на так званому “Жуковському” кладовищі в Корабельному районі (між вул. Андрія Антонюка, вул. Гагаріна та пр. Богоявленським) міста Миколаєва та відвідали кладовище у селі Лимани.

Про це 11 травня 2024 року повідомили в Головному управлінні ДСНС України у Миколаївській області опублікувавши сюжет ТРК “МАРТ”, як проходила інформаційна кампанія.

“Заборони на відвідування кладовищ немає. Ходити лише по протоптаним перевіреним доріжкам. Не заходили у високу траву, не спалювали сміття на території кладовища і складували сміття та горючі матеріали в спеціально відведенні для цього місця”, – розповідає про правила безпеки на кладовищах провідна інспекторка ДСНС Олена Возняк.

Адміністрація кладовища в Корабельному районі також не залишається осторонь інформаційної кампанії.

“До мене люди часто телефонують й питають чи безпечно приходити на кладовище, можна прибирати могилки? Я кажу: безпечно. 100% безпеку ми звісно дати не можемо, але за інформацією яке нам надає ДСНС й взагалі як ми самі бачимо ситуацію так, як ми тут працюємо, кожен день ходимо, я можна сказати в кожному секторі буваю то взагалі безпечно”, – Олена Стасенко доглядачка кладовища.

Підтримали інформкампанію від ДСНС й місцеві мешканці Корабельного району.

“Я як бабуся, в мене внуки й мені внукам потрібно якось донести. Як донести, треба знати самій. Тому потрібно десь інформацію читати, слухати та пояснювати діткам, тому що діти це такий шаловливий народ він підніме тобі будь-яку іграшку, будь що, а зараз у цьому світі як ми живемо це не можливо. Постійно небезпека”, – вважає місцева мешканка Олена.

Після роздачі інформаційних листівок в Корабельному районі ДСНСівці відвідали кладовища в селі Лимани, де поспілкувались зі старостою сіл Лимани та Лупареве Наталією Панашій.

“У нас чотири кладовища і в 2022 році вони нещадно обстрілювалися російською федерацією. Ви бачили простріляні пам’ятники, простріляні стели. На даний час один із залишків бойових снарядів орків знаходиться на одному з кладовищ”, – розповідає староста

З відео сюжету видно як хвостовик снаряда стирчить з-під землі у самому центрі кладовища та нагадує місцевим мешканцям Лиманів та відвідувачам про цинізм російських загарбників. Староста запевнила, що предмет обстежений саперами та не несе загрози, колишній боєприпас не прибиратимуть:

“Ми попросили його залишити на згадку про страшні події, які були на нашій території. В перспективі ми плануємо зробити невеликий пам’ятний знак, про те як героїчно захищали нашу територію наші захисники й про те яка безсоромна існує країна – росія”.

Староста порекомендувала не створювати скупчення на кладовищах під час поминальних днів з урахуванням безпекової ситуації.

“Особисто я буду дома, проїду подивлюся за порядком на вихідні, а так людей просто прошу й рекомендую зберігайте спокій в цей раз і знову ж таки будьте вдома. Поставте завчасно квіти та пом’яніть своїх рідних краще вдома”, – зазначає Панашій.

У ДСНС нагадали, що при виявленні вибухонебезпечних предметів діє один алгоритм: не підходити, не чіпати й обов’язково повідомляти в 101.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли:
Рятувальники Галицинівського загону проінспектували кладовища та поговорили із громадянами про ризики

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button