Суспільство

Пташиний грип: у січні 2024 року підтверджено випадки на Миколаївщині

Серед рекомендацій - зробити щеплення від звичайного грипу

Цей материал також доступний

ДУ «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» нагадало про небезпеку розповсюдження пташиного грипу.

У січні 2024 року на території Баштанського району зареєстровані лабораторно підтверджені випадки пташиного грипу серед домашньої птиці в деяких домогосподарствах міста Новий Буг та серед дикої птиці (лебедів) в Регіональному ландшафтному парку «Приінгульський» села Софіївка.

“В зразках патологічного матеріалу виявлено РНК вірусу пташиного грипу”,  -зазначають в повідомленні.

Високопатогений грип птиці – це інфекційна, висококонтагіозна хвороба птахів, що характеризується ураженням органів дихання та травлення. Джерело грипу птиці – хворі та перехворілі птахи. Зараження – повітряно-крапельно, через їжу, контактно.

Інфікування людей відбувається переважно при прямому контакті з хворою (живою чи мертвою) домашньою птицею або з забрудненим виділеннями птахів середовищем.

Факторами ризику є також забій, обробка тушок та приготування інфікованої домашньої птиці до споживання.

Фактори передачі – тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір’я.

Симптоми пташиного грипу в людей:

  • підвищення температури тіла;
  • кашель;
  • нежить;
  • біль у горлі;
  • м’язовий і головний біль;
  • слабкість.

Від людини до людини пташинний грип не передається. Як правило, симптоми в людини після контакту із зараженою птицею проявляються через 2–4 дні, але іноді й до 7 днів.

Профілактичне лікування в разі необхідності триває 7 днів і призначається лікарем.

Люди, що контактують із птахами в радіусі до 3-х кілометрів від зараженого курника, повинні уважно стежити за підвищенням температури тіла протягом тижня після контакту з птахами. Якщо підвищується температура, слід звернутися до лікаря.

Рекомендується уникати контакту з птахами в радіусі до 3-х кілометрів від курника, у якому був виявлений пташиний грип.

Центр надав рекомендації, що робити тому, хто контактував із птахами в зараженому курнику і відчув себе погано: якщо температура піднялася вище 38°C, слід звернутися до лікарні та повідомити про контакти із зараженими птахами.

Також необхідно дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни:

  • уникати тісного контакту з дикими птахами;
  • після контакту з домашнею птицею, предметами догляду за птицею, продукцією птахівництва необхідно ретельно вимити руки з милом і користуватися дезінфекційними розчинами, що містять спирт;
  • яйця і м’ясо птиці перед вживанням в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці;
  • у разі виявлення мертвих птахів категорично забороняється наближатися до них, самостійно захоронювати й переміщати трупи. У разі вимушеного контакту з мертвими або хворими птахами, слід забезпечити власну безпеку, використовуйте засоби індивідуального захисту.

Треба зробити щеплення від звичайного грипу.

ДУ «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» рекомендувало бути уважними до стану свого здоров’я та поголів’я птахів у власних господарствах.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Back to top button