Пригоди

23-річну жінку з Миколаївщини, яка ошукувала родичів військових, засудили на 2 роки

Доведено 76 епізодів, вона завдала людям збитків на майже 270 тис. грн.

Цей материал також доступний

Первомайська окружна прокуратура підтримала публічне обвинувачення у кримінальному провадженні стосовно 23-річної жительки міста Первомайська за фактом заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно, – передає пресслужба обласної прокуратури.

У судовому засіданні доведено, що зловмисниця у соціальній мережі «Facebook» викладала позитивні відгуки з фейкових сторінок про нібито допомогу у пошуку військовослужбовців, які безвісти зникли та потрапили до полону під час військової агресії рф проти України із посиланням на групи у «Вайбер» із назвами «Пошук зниклих 2022», «Повертайся живим», в яких була адміністратором.

У групах шахрайка спілкувалася з родичами військовослужбовців, які зверталися до неї за допомогою у їх пошуку. За «винагороду» вона обіцяла їм надати інформацію про місцезнаходження військовослужбовців, при цьому не маючи наміру допомагати.

Доведено 76 епізодів її протиправної діяльності, в результаті чого громадянам завдано збитків на суму майже 270 тис. грн.

Обвинувачена в суді свою провину визнала повністю та частково відшкодувала завдані збитки.

Суд, врахувавши, що зловмисниця має двох малолітніх дітей, є особою з інвалідністю з дитинства, визнав жінку винною та призначив покарання у виді позбавлення волі строком 2 роки.

Вирок поки не набрав законної сили (триває час для можливого подання апеляційної скарги).

Військовий зник безвісти: куди звертатися?

В Україні з травня 2023 року працює Єдиний реєстр зниклих безвісти осіб. Туди потрапляють всі дані про військовослужбовців, які розшукуються. ЗСУ самі в обов’язковому порядку запускають розшук і подають інформацію до реєстру, якщо мають підстави вважати військового зниклим безвісти або полоненим. Але зазвичай першими б’ють на сполох родичі військового, щойно він перестає виходити на зв’язок.

Що необхідно зробити в першу чергу:

  • Звернутися до Територіального центру комплектування (колишній військкомат), від якого була мобілізована особа, чи до військової частини. Там повинні підтвердити або спростувати статус військового (полонений чи зниклий безвісти).
  • Звернутися із заявою до найближчого територіального органу Національної поліції України. За кожним фактом зникнення поліція відкриває справу, яка реєструється в Єдиному реєстрі досудових розслідувань (ЄРДР). Обов’язково зафіксуйте реєстраційний номер заяви, а також заберіть витяг із ЄРДР, де буде зазначено ПІБ слідчого.

Ймовірно, на цьому етапі вас попросять здати генетичний матеріал для експертизи ДНК. Це прискорить пошук. Здати генетичний матеріал родичі зниклих безвісти тепер зможуть і за межами України. Пункти збору запрацюють на базі закордонних представництв Державної міграційної служби.

Якщо поліцією встановлюється факт, що захисник перебуває в полоні, або є докази його смерті – тоді поліція передає за підслідністю цю справу до СБУ для продовження досудового розслідування. Родині варто звернутися до СБУ, щоб дізнатися контакти слідчого у справі, аби комунікувати надалі з ним.

Після поліції зателефонуйте на гарячу лінію уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та подайте туди також заявку на розшук. Номер гарячої лінії – 0 800 103 333.

Ще ви можете зателефонувати в Національне інформаційне бюро (НІБ) за коротким номером 1648, або +38 (044) 287-81-65 (для дзвінків з-за кордону). Ця служба теж збирає, обробляє та фіксує інформацію про осіб, зниклих безвісти, незаконно переміщених, полонених та загиблих.

Сюди можна подати заявку на розшук, звернутися за консультацією, алгоритмом дій, уточнити чи повідомити інформацію. Інформація, подана до НІБ, потрапляє до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими при ГУР Міноборони.

Куди ще варто звертатися:

– До Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених при СБУ;

– Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, який діє під координацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України: 0 800 300 529 (безкоштовно всередині країни), +38 (044) 390 43 90 (з-за кордону за тарифами оператора). На сайті штабу ви можете знати докладну, покрокову дорожню карту для родичів зниклих безвісти військових та військовополонених.

– Далі родичам рекомендовано звернутися на гарячу лінію Міжнародного Комітету Червоного Хреста за телефоном 0-800-300-155. Контакти є на сайті організації. Ця організація веде власний реєстр та іноді може відвідувати людей у полоні (про такі візити вона має повідомити родичам).

– Також можна підготувати звернення до Європейського суду з прав людини та до Комітету з прав людини ООН.

Що не варто робити:

Публікувати в соціальних мережах або надсилати стороннім особам фото зниклого військовослужбовця, особливо в військовій формі. Публікувати його особисті дані, номери військової частини, бригади, де проходить службу, звання, місце зникнення. Ці дані збирає загарбник та шахраї.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Back to top button