Пригоди

НАТО планує масштабні навчання зі сценарієм нападу з боку росії, - ЗМІ

Це найбільші навчання з часів Холодної війни

Цей материал також доступний

НАТО збирається провести у лютому масштабні навчання “Стійкий захисник” за участю близько 90 тисяч військовослужбовців з метою стримування агресії з боку росії.

Як повідомляє Bild, відповідний маневр обговорювали у четвер, 18 січня 2024 року, в кулуарах зустрічі вищих військових представників Північноатлантичного альянсу в Брюсселі.

Сценарієм навчань є напад росії на територію Альянсу, що призводить до активації 5-ї статті Договору НАТО. Вона регулює зобов’язання надавати допомогу в блоці, та зазначає, що збройний напад на одного чи кількох союзників розглядається як напад на всіх.

На навчаннях, зокрема, перевірять оповіщення та розгортання національних і багатонаціональних сухопутних сил.

Навчання мають намір організувати в Північній Норвегії, а іншими місцями маневрів, що плануються, називають Литву та Угорщину.

Бундесвер надасть 12 тисяч солдатів, а також 3 тисячі транспортних засобів і 30 літаків. Від Великої Британії мають бути надані авіаносець і кілька винищувачів F-35, йдеться у публікації.

Очікувана кількість військових у прийдешніх навчаннях НАТО у 90 тисяч робить їх найбільшими з часів закінчення “холодної війни”. Так, у серії маневрів 1988 року було задіяно близько 125 тисяч солдатів.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Back to top button