Суспільство

Міста Миколаївщини не мають грошей на виплати новобранцям, — Кім

В області - дефіцит бюджету. ВІДЕО

Цей материал також доступний

Місцеві бюджети Миколаївської області не мають грошей для виплати одноразових виплати для тих, хто вирішив моблізуватися до Сил оборони. Про це в інтерв’ю телеканалу “Ми – Україна” заявив начальник Миколаївської обласної військовії адмністраії Віталій Кім. Так він прокоментував нещодавні рішення міських рад Львова, Одеси та Києва платити “підйомні” тим громадянам, які підуть на контрактну військову службу.

“У нас грошей нема. Ми і так витрачали все майже на військових. У нас дефіцит бюджету, тому що ПДФО військових забрали, економіка у нас стоїть. Мені важко апелювати такими цифрами, тому що де їх взяти. Я розумію, що у нас в принципі все згорнуто і є дефіцит по зарплатні, там близько 30% під вересень буде, на майбутнє. Тобто я не можу так планувати що стосується обласного бюджету. Щодо міських бюджетів, то Миколаїв теж буде там з проблемами. Львів, Одеса, Дніпро, Київ — це є прибуткові, навіть якщо ПДФО військових забирають, в них все одно є зріст, через релокацію бізнесу, через п’яте-десяте в них все одно є профіцит бюджету і це логічно з їх боку використовувати ці гроші для мотивації військових. Я не бачу в цьому нічого поганого”, — сказав голова ОВА.

“Але при цьому, всі ж люблять казати: “Давайте заплатимо мільйон”. Та хоч десять, якщо б вони були. А треба рахувати кошти в бюджеті. Міністр фінансів має сказати наскільки у нас вистачить. Я впевнений що ні Залужному, ні президенту Володимиру Зеленському не шкода грошей для військових. Ну, це ж людські гроші. Люди всі кажуть: “Гроші на військових”. Але має бути збалансована система і працювати держава. І саме через розрахунки можна сказати, скільки можемо дозволити собі платити військовим. На мою думку треба платити більше. Я вам так скажу: була б можливість — треба платити більше”, — додав він.

За його словами, мотивація має бути не грошовою, але гроші можуть зіграти свою роль, адже людина буде співставляти ризики і думати про свої сім’ї, що вони будуть забезпечені у випадку мобілізації.

Нагадаємо, Київ буде виплачувати 30 тис. грн киянам, мобілізованим після 1 грудня 2023 року. У Львові – 50 тис. грн.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Back to top button