ПригодиСуспільствоТема дня

Стрес від війни: в Миколаєві зросла кількість інсультів

Надавати допомогу при інсульті мають право чотири медзаклади міста, в т.ч. лікарня в Корабельному районі

Цей материал також доступний

В Миколаєві зростає кількість інсультів. Якщо за весь 2022 р. було зафіксовано 1690 випадків, то тільки за 8 місяців поточного року – 1353. Про це 13 вересня під час брифінгу розповіла начальниця управління охорони здоров’я Ірина Шамрай, – передає міськрада.

За словами Ірина Шамрай, таку тенденцію можна пояснити об’єктивними факторами. «Триває війна, люди знаходяться у постійному стресі. Також інсульт дуже «помолодшав», – зазначила начальниця управління.

Миколаївців закликають за перших симптомів інсульту звертатися за меддопомогою.

Ірина Шамрай підкреслила: у Миколаєві створено всі умови для лікування пацієнтів з інсультом. Наразі є 4 лікарні, які уклали угоду з НСЗУ та отримали право надавати відповідну допомогу. Вони мають необхідне обладнання та професійний персонал.

«У Миколаєві 4 заклади мають пакети щодо лікування інсультів. Це лікарні №№ 1, 4, 5 (в Корабельному районі, – прим. ред.) та ЛШМД», – розповіла начальниця управління охорони здоров’я.

Вона закликала містян не гаяти часу і за перших ознаках чи підозрі на інсульт звертатися за медичною допомогою. Особливо важливо отримати її протягом 4 годин з моменту виникнення симптомів. Лікування протягом цього часу є найбільш ефективним. Якщо допомога надається в перші години, то великий відсоток пацієнтів повертаються до нормального життя.

Однак тільки п’ята частина хворих доставляється до медзакладу в межах терапевтичного вікна.

«Лише 20,7% хворих або 280 пацієнтів доставляються до медичних закладів в межах терапевтичного вікна, яке складає максимум 4 години з моменту появи симптомів», – каже Ірина Шамрай.

Також вона розповіла, що за стандартами не менше 92% хворих з інсультом мають доставлятися до лікарні бригадами швидкої медичної допомоги. Але у Миколаєві нерідкі випадки, коли пацієнти не викликають «швидку», а самостійно добираються до лікарні.

«На жаль, цей показник по місту складає 81%. Із 1353 пацієнтів до лікувальних закладів бригадами швидкої допомоги доставлено 1107 людей, за направленням сімейного лікаря – 165. Самостійно до лікувальних закладів звернувся 101 хворий, що взагалі є неприпустимим. До таких людей повинна викликатися бригада швидкої медичної допомоги», – розповіла Ірина Шамрай.

Наразі медзаклади Миколаєва мають необхідні препарати для лікування інсульту. Пацієнтам вони надаються безоплатно. Наприклад, Актелізе, один флакон якого коштує близько 16,5 тис грн. Головне, аби пацієнти вчасно зверталися за допомогою.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button