Суспільство

"600 млн грн ми зможемо використати цьогоріч для заміни труб водомережі", - Сєнкевич

"Поки відбувається процес проєктування", - каже мер міста Миколаєва

Цей материал також доступний

Ще наприкінці 2022 року гендиректор ГКП «Миколаївводоканал» Борис Дуденко повідомляв, що через вплив солоної води у місті розпочався процес корозії, і слід замінити 250 км труб (збиток складає мільярди гривень). Який кілометраж труб вже замінено і скільки грошей витрачено з міськбюджету?, – запитали Mind у мера.

– Ми постійно замінюємо труби, і цей процес дуже довгий. Якщо ви зараз приїдете в Миколаїв, побачите багато розкопаних ділянок – відбувається санація каналізаційних колекторів і труб водопостачання. На сьогодні працюємо з іноземними спеціалістами у цих питаннях.

Щодо кілометражу труб, то з початку війни «Миколаївводоканал» замінив близько 20 км труб різних видів й діаметрів. Стосовно витрачених на це грошей, то ми робимо все силами комунального підприємства, а труби отримуємо від іноземних партнерів. Наші партнери контролюють використання технічної допомоги, а ми контролюємо якість виконання робіт, – зазначив Олександр Сєнкевич.

– До кінця 2023 року скільки плануєте ще поміняти кілометрів труб?

– Поки відбувається процес проєктування. Наприклад, зараз великі магістральні труби плануємо замінити за програмою, на яку виділяє кошти український уряд. Думаю, що близько 600 млн грн ми зможемо використати цьогоріч для заміни труб, каже міський голова.

– У медіа час від часу з’являється інформація, що городяни невдоволені тарифами на технічну воду. Чи можливий тут компроміс?

– Річ у тім, що технічна вода, яку ми надаємо – коштує навіть дорожче, ніж питна…

Вартість води не така велика – 34,044 грн/куб.м. І кількість води, яку використовують мешканці, – теж не значна. Тобто, суми в платіжках на воду не є непідйомними…

Значні суми підприємства виділяються на утримання мережі водопостачання – ліквідації поривів, ремонти тощо. Тому, аби вода в місті взагалі подавалася, людям слід сплачувати ці маленькі суми – 180-250 грн/місяць, – впевнений Олександр Сєнкевич.

– А наскільки багато «злісних» неплатників у місті, і якою є найбільша сума боргу?

– У Миколаєві неплатників за воду – приблизно 20%. Це багато.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button