ЕкономікаСуспільство

Під час війни Україна продає з аукціону другий морський порт - покупець повинен буде погасити борги

Фонд держмайна проведе 3 березня приватизаційний аукціон із продажу “Білгород-Дністровського морського торговельного порту”. Торги відбудуться на Prozorro.

Стартова ціна 187,6 мільйонів гривень (без ПДВ). Гарантійний внесок для участі в торгах – 37,5 мільйона гривень (без ПДВ), повідомляє пресслужба Фонду.

– Це друга приватизація порту за час Незалежності. Залучення приватного інвестора для збиткового Білгород-Дністровського порту – це поштовх для розвитку його інфраструктури та створення додаткових робочих місць, – зазначив перший заступник Голови ФДМУ Дмитро Клименков.

У Фонді зазначили, що останніми роками Білгород-Дністровський порт показував істотні збитки. У 2019-2021 роках збитки коливалися в межах 23,5-28,5 мільйонів гривень. Негативна тенденція спостерігалася і в 2022 році. За січень-вересень минулого року порт отримав 2,9 мільйона гривень збитків.

Крім того, станом на 30 вересня 2022 року порт накопичив 104,7 мільйона гривень простроченої кредиторської заборгованості. Найбільше боргів за податками із заробітної плати (27,3 мільйона гривень) і на нерухоме майно (23,6 мільйона гривень).

Також порт винен 13,7 мільйона гривень заробітної плати. З 2019 року з порту звільнилися 88 робітників. Станом на січень-вересень 2022 року там працювали 148 робітників.

Зараз через повномасштабне вторгнення російських військ Білгород-Дністровський порт заблоковано з моря. Однак він не зупинився. Тут відбувається перевалка вантажів у статусі “сухого порту”.

Білгород-Дністровський порт розташований на західному березі Дністровського лиману. Він розташований на 59 га основної території порту (має виходи до дев’яти причалів) і понад 5 га території портопункту Бугаз (один причал) у селищі Затока.

До складу порту також входять дев’ять суден, чотири тепловози, 18 портальних кранів і 56 транспортних засобів (частина надана в оренду).

Покупець порту зобов’язаний протягом шести місяців погасити борги із заробітної плати та перед бюджетом. Також він не зможе звільняти робітників за власною ініціативою протягом цього періоду.

Стартова ціна розрахована з балансової вартості активів порту. На час воєнного стану на покупця порту не накладаються інвестзобов’язання.

Продаж Білгород-Дністровського порту буде другою приватизацією морського порту за час незалежності України. 17 січня Фонд держмайна провів торги з продажу порту “Усть-Дунайськ”. Переможець запропонував за нього 201 мільйон гривень. Це в 3,3 перевищило стартову ціну.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button