Пригоди

Борги за "комуналку" можуть реструктурувати або списати - у Раду внесли законопроєкт

Згідно з проектом закону передбачається два варіанти вирішення проблеми

Цей материал також доступний

Борги за комунальні послуги, що виникли у воєнний час, пропонують реструктурувати або списати, про що сказано в законопроєкті №8367, який зареєструвала група народних депутатів, передає “Дзеркало тижня”.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що навіть до війни – станом на 31 грудня 2021 року, заборгованість населення України за житлово-комунальні послуги становила 81,4 млрд грн. І хоча Державна служба статистики України не надає свіжіших статистичних даних, очевидно, що за 2022 рік заборгованість населення за комунальні послуги не лише не зменшилася, а й значно збільшилася.

“Збройна агресія російської федерації проти України призвела до величезних руйнувань, а велика кількість громадян були змушені покинути свої домівки, залишилися без заробітку і засобів до існування”, – йдеться в документі.

Крім того, зазначають автори проєкту, згідно з попереднім прогнозом, опублікованим Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН), у разі продовження затяжної війни в Україні може бути втрачено 18 років соціально-економічних здобутків, при цьому майже третина населення житиме за межею бідності, а ще 62% постануть перед високим ризиком зубожіння впродовж наступних дванадцяти місяців.

Тож необхідність ухвалення закону пояснюється тим, що громадянам, які постраждали внаслідок дій держави-агресора та мають заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, потрібна державна підтримка.

Згідно з проєктом закону, передбачається два варіанти вирішення проблеми щодо заборгованості за комунальні послуги.

Перший варіант – це реструктуризація боргу. Реструктурувати заборгованість на строк до 5 років можна буде за газ, централізоване опалення та водопостачання, гарячу воду, водовідведення, електроенергію та вивезення твердих побутових відходів (крім квартплати), що виникла під час воєнного стану, тобто після 24.02.2022 року. При цьому, реструктуризована заборгованість не перешкоджатиме праву громадян на отримання житлової субсидії

Другий варіант передбачає можливість списання заборгованості громадян за всі житлово-комунальні послуги (включно з комірним), за період запровадження воєнних (бойових) дій на тих територіях, де розташоване їхнє житло.

Тобто це стосуватиметься тільки тих, чиє житло розташоване в зоні, де велися або ведуться бойові дії, і списати зможуть тільки ту суму, яка накопичилася за час ведення бойових дій. Наприклад, для жителів Сумщини, яка була тимчасово окупована на початку війни, цей термін становитиме лише перші місяці війни, коли там велися бойові дії.

У законопроєкті зазначено, що порядок списання боргів і його строки мають бути визначені Кабінетом міністрів, коли зміни до Закону буде ухвалено.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button