Пригоди

У звільненій Киселівці на Миколаївщині окупантами зруйновано 75% будинків

Село з березня по листопад 2022 року фактично перебувало в зоні бойових дій

Цей материал також доступний

У селі Киселівка Першотравневої територіальної громади в Миколаївській області, що розташоване за 55 кілометрів від Миколаєва та з березня до листопада 2022 року фактично перебувало в зоні бойових дій, наразі через російські обстріли зруйновано близько 75% житлового фонду. Про це в коментарі виданню “НикВести” розповів начальник Первомайської селищної військової адміністрації Максим Каравай.

“Це одне з найстаріших сіл нашої громади. До початку війни в Кисельовському старостинському окрузі мешкало близько 800 осіб. Це два села, Максимівка і Киселівка. Люди поступово повертаються в Киселівку. Наразі в Кисельовському старостаті перебуває близько 50 осіб, які також проживають у своїх будинках, у будинках сусідів, які не дуже розбиті. Якщо брати у відсотковому відношенні, то в Киселівці та Максимівці постраждали близько 75% житлового фонду. Об’єктів інфраструктури тут у принципі й не було, але фермери, фермерські господарства, приватні підприємці тут були”, – розповів Максим Каравай.

Раніше повідомлялося, що в деокупованій Киселівці Миколаївської області російськими обстрілами зруйновано храм Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії. У будівлі відсутній дах, дощем і усипаною штукатуркою знищено найстаріші ікони.

Село заснували в 30-х роках ХІХ століття переважно переселенці-католики з польських, литовських і білоруських земель, які опинилися тут не з власної волі, а за царським указом. Воно називалося Поляцьке, а 1905 р. його перейменували на Кисельовку – на честь тодішнього міністра державних маєтностей Павла Кисельова.

Невелику кам’яну каплицю було зведено 1852 року, освячено 1897 р. До більшовицького жовтневого перевороту парафія налічувала 1360 вірян із Киселівки та навколишніх хуторів. Храм уцілів після двох світових воєн і комуністичного режиму. Радянська влада перетворила його на склад добрив, а потім на приміщення для сільськогосподарських машин місцевого колгоспу. 1990 року будівлю повернули віруючим. Отці ордену Товариства Христового (христусівці) відремонтували святиню. У 2013 році костел освятив єпископ Броніслав Бернацький.

 

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button