Економіка

Через війну металургійна галузь в Україні скоротилася більш ніж на 85%

Металургійний комплекс України найбільше постраждав від російської агресії, а обсяг виробництва скоротився на 85%. Галузь перебуває в глибокій кризі й не здатна покрити навіть змінні витрати.

Про це повідомляє президент “Укрметалургпрому” Олександр Каленков під час дискусійної панелі.

“Металургійний комплекс найбільше постраждав від російської агресії, тому що проблеми в нього почалися ще 2014 року, коли ми втратили підприємства в Донецьку та Алчевську. Але в лютому удар, звісно, був найсильнішим – адже більшість металургійних підприємств розташовані недалеко від ліній зіткнення. І підприємства, керуючись питанням безпеки людей, почали скорочувати виробництво”, – розповів Каленков.

За його словами, гострою проблемою сектору також є логістика – адже після блокування морських портів маршрути довелося перебудовувати, а витрати на логістику зросли в 4-5 разів. Водночас світові ціни на металургійну продукцію почали падати. Тому виробництво в галузі практично зупинилося.

“За результатами року згідно зі статистикою металургійна галузь демонструє падіння на 70%. Але насправді падіння більше – наприклад, у грудні обсяг виробництва становив лише 15%. Просто, коли ми рахуємо річні показники, ми включаємо січень і лютий 2022 року – місяці, коли війна ще не почалася, а кон’юнктура на світових ринках була кращою”, – пояснив Каленков.

Він акцентував, що зараз підприємства галузі перебувають у дуже глибокій кризі, а одержуваних ними доходів не вистачає на покриття навіть змінних витрат, не кажучи вже про постійні.

“Тобто ці підприємства витрачають залишки своїх заощаджень, щоб виконувати соціальні зобов’язання – перш за все, платити зарплати працівникам, які опинилися в скрутних обставинах. Наше головне завдання зараз – дотягнути до перемоги і зберегти галузь. Тому що галузь перебуває в режимі виживання”, – резюмував Каленков.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button