Суспільство

На Миколаївщині люди отримують платіжки за транспортування газу, якого немає вже півроку

Газифікацію населеного пункту було припинено внаслідок обстрілів росіянами

Цей материал також доступний

Жителям села Шевченкове Миколаївської області прийшли платіжки за транспортування газу. У селищі з квітня 2022 року відсутнє газопостачання через пошкоджений російськими військами магістральний газопровід.

Про це кореспондентам Суспільного розповів голова Шевченківського товариства Олег Пилипенко. За його словами, платіжки надіслали і до сільської ради. У відповідь до постачальника газу написали звернення.

“У листах вказуємо, що фактично ця послуга не надавалася, тобто газифікацію населеного пункту було припинено внаслідок обстрілу Російською Федерацією наших територій, і фактично з квітня наші комунальні заклади не отримували газ в жодному вигляді”, – сказав голова громади.

Не згодні платити, каже Олег Пилипенко, і за так звані “технічні втрати”.

“Одна справа оплачувати тоді, коли це транспортування дійсно здійснювалося, інша – коли не було транспортування фактичного газу. Крім того, нам також виставили рахунки за так звані “технічні втрати”. Ми не згодні, оскільки газу в трубах не було, то про які технічні втрати може йти мова”, – розповів Олег Пилипенко.

Прессекретарка АТ “Миколаївгаз” Ірина Крисанова каже, що жителі села мають особисто звертатися на гарячу лінію і повідомляти про пошкодження будинків, а також індивідуально припиняти договір на постачання газу.

“Наші бригади регулярно обстежували. Аварійні бригади виїжджали сюди на виклики. Нашими фахівцями були складені акти про пошкодження. Якщо будинки були повністю зруйновані, ця інформація передавалася в наші центри обслуговування”, – пояснила Ірина Крисанова.

“Якщо якийсь будинок не заактований, необхідно звернутися до нас на аварійну лінію 104, щоб зафіксувати заявку, що розподіл газу наразі не відбувається”, – сказала Ірина Крисанова.

Якщо людина не споживала газ, каже Ірина Крисанова, то у 2024 році сума за розподіл буде значно нижчою. Станом на 12 січня споживачам зробили перерахунок за послуги.

“Газопостачання в селі було повністю припинено з 1 червня 2022 року внаслідок артилерійських обстрілів і неможливості виконати ремонтні роботи на газорозподільних мережах”, – сказала Ірина Крисанова.

Олег Пелипенко каже, що у людей не було зв’язку, не було можливості виїхати в місто для того, щоб зв’язатися з постачальником і повідомити про пошкодження. Платити за ненадану послугу – не бачить сенсу, бо невідомо, коли газ надійде в оселі жителів селища.

Мешканка села Шевченкове Наталя проживала з перших днів повномасштабної війни в селищі. З квітня 2022 року газом не користувалася, бо його не було. Платіжку за транспортування отримала. Одразу ж зателефонувала на гарячу лінію.

“Пояснили, що за 2022 рік будемо ми платити у 2023 році. Якщо хтось не заплатить, то газ нам відключать і будемо ми сидіти без газу. І я заплатила за транспортування 2300 гривень. Палимо дровами, як немає дров, то сидимо в холодній хаті, під світло підключаємо каміни, щоб нам хоч трохи було тепло”, – розповіла Наталя.

За словами Олега Пилипенка, у шести населених пунктах Шевченківської громади зруйновано від 90 до 100 відсотків будинків.

“Навіть якщо газову мережу відбудують, відремонтують у цих населених пунктах, коли газ з’явиться в будинках, яких наразі немає, це питання велике. За цими адресами людині продовжують нараховувати за ті послуги, які вона на цей час не отримує і дуже не скоро буде отримувати”, – сказав голова громади.

Про конкретні терміни підключення газу в селищі в Миколаєві не говорять.

“Фахівцям необхідно виконати повне обстеження, оцінити обсяги робіт, повністю відключити всіх споживачів і опресувати газові системи, які мають бути повністю герметичними. Для цього “Миколаївгазу” необхідно замінити понад три кілометри газопроводів”, – розповіла Ірина Крисанова.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button