ПригодиСуспільство

Президент Зеленський підписав закон "Про медіа"

ВР ухвалила закон у серпні 2022 року

Цей материал також доступний

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про медіа”. Новий закон розширює повноваження Нацради з теле- і радіомовлення, яка стане єдиним регулятором засобів масової інформації.

Про це йдеться в картці документа на сайті Верховної Ради України.

“Повернуто з підписом Президента (29 грудня – ред.)”, – повідомляють у графі “дати і стан проходження” законодавчого акта.

Він отримує право направляти в редакції всіх ЗМІ обов’язкові для виконання приписи, штрафувати всі види мас-медіа, без рішення суду забороняти роботу інтернет-ЗМІ терміном на 14 днів, а також скасовувати реєстрацію друкованих ЗМІ.

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт “Про медіа” №2693-д у серпні 2022 року.

Міжнародна організація Комітет захисту журналістів (CPJ) закликала парламент України відмовитися від законопроєкту про медіа. Мовляв, документ розширює повноваження Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, державного регулятора телерадіомовлення, даючи їй змогу регулювати онлайн- і друковані видання, анулювати реєстрацію та ліцензію будь-якого ЗМІ, блокувати онлайн-ЗМІ без рішення суду, і вимагати від платформ соціальних медіа та веббраузерів видаляти вміст, заборонений законом.

Згідно з аналізом Національної спілки журналістів України (НСЖУ), тільки 10% законопроєкту безпосередньо стосуються зобов’язань, які Україна взяла на себе як кандидат на вступ до ЄС.

“Решта свідчать про бажання влади більше впливати на ЗМІ: виносити заборони, штрафувати, закривати їх”, – йдеться в заяві НСЖУ.

 

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button