ЕкономікаСуспільство

Вперше в історії в Україні виставили на аукціон морський порт

Фонд державного майна України оголосив аукціон із продажу майнового комплексу порту “Усть-Дунайськ” (Одеська обл.).

Як повідомив керівник регіонального відділення Фонду держмайна в Одеській та Миколаївській областях Олександр Славський, буде приватизовано єдиний майновий комплекс державного підприємства “Морський торговельний порт “Усть-Дунайськ” – одного з найменших морських портів. За даними АМПУ, у 2019 році його вантажообіг становив лише 71 тис. тонн (0,05% від вантажообігу всіх морських портів країни).

“Оголосили приватизацію першого порту в Україні! Це новий досвід держави – передача цілісного порту у приватну власність. До цього держава мала незавершений досвід концесій та різні формати оренди частин порту”, – зазначив він.

Як зазначив Славський, зараз, коли серед усіх українських портів можуть повноцінно працювати лише порти на Дунаї, Усть-Дунайський порт працює більше, ніж останніми роками.

Зокрема, за січень-вересень 2022 року “Усть-Дунайськ” отримав 848 тис. грн. чистого прибутку. За січень-листопад він сплатив понад 9 млн грн податків до бюджетів усіх рівнів.

За словами Славського, новий власник зможе інвестувати кошти та зробити з порту сучасний перевантажувальний центр. Аукціон із приватизації єдиного майнового комплексу порту заплановано на 17 січня 2023 року. Стартова ціна – 60 млн грн.

“Нагадаю, що стартова ціна дорівнює залишковій балансовій вартості. Але на аукціоні ціна стане ринковою”, – додав керівник.

Нерухоме майно порту розташоване в Одеській області, в містах Кілія, Вилкове та в Жебріянівській бухті Чорного моря (база обслуговування ліхтеровозів).

До складу об’єкта також входять 15 суден, 4 плавпричали та 6 транспортних засобів.

Основним видом діяльності є вантажно-розвантажувальні роботи, які проводяться в портовому пункті “Кілія”, розташованому на 54 км річки Дунай. Паспортні глибини біля причалу – 3 м, фактичні – 1,5 м. Лімітуючим для заходу суден у річку Дунай є канал “Дунай-Чорне море”, глибина якого коливається в межах 3,5-4 м залежно від пори року.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button