Пригоди

У власника НДЗ Дерипаски в Росії заарештували мільярд доларів через його висловлювання про війну в Україні, - ЗМІ

Олігарх кілька разів негативно висловлювався про війну в Україні

Цей материал також доступний

У Росії суди заарештували активи власника Миколаївського глиноземного заводу Олега Дерипаскі на мільярд доларів після того, як кремль попросив бізнесмена припинити критикувати війну в Україні.

Про це повідомляють джерела Financial Times, пише Meduza.

Видання звернуло увагу на юридичну суперечку між адміністрацією федеральної території «Сіріус» та компанією Дерипаскі «РогСибАл», яка орендувала 30 земельних ділянок загальною площею понад 13,8 га у вантажному районі порту Сочі.

У вересні Арбітражний суд Краснодарського краю припинив оренду землі, назвавши підставою для розірвання договорів невиконання умов створення у порту яхтової марини та використання ділянок за призначенням. Того ж місяця Хамовницький суд Москви виніс рішення про арешт активів «РогСибАл» у Сочі, зокрема готельного комплексу «Імеретинський». Загальну суму заарештованих активів газета оцінила мільярд доларів.

Суперечка виникла ще до російського вторгнення в Україну. Проте джерела Financial Times стверджують, що рішення про припинення договорів та арешт активів було винесено після того, як кремль попросив Дерипаску припинити критикувати війну.

Як приклад критики, з якою виступав бізнесмен, Financial Times наводить березневий твіт Дерипаскі.

«Нам потрібний світ, тому що ми вже пройшли точку неповернення», — йдеться у пості.

За словами джерела видання, близького до Дерипаски, після твіту Кремль попросив бізнесмена «пом’якшити критику» і надалі повторив це прохання щонайменше ще один раз.

“Кремль попросив його (Дерипаску) заспокоїтися”, – заявив один із співрозмовників видання.

Однак наприкінці червня підприємець заявив, що «колосальною помилкою знищитиме Україну», нагадує газета. За два тижні адміністрація «Сіріуса» звернулася з позовами до «РогСибал».

Олег Дерипаска кілька разів висловлювався про війну в Україні. При цьому, зазначає Financial Times, безпосередньо він ніколи не критикував політику президента Росії владимира Путіна . Так, бізнесмен називав вторгнення росії в Україну «божевіллям», а компанія «Русал», яку до 2018 року очолював Дерипаска, закликала розслідувати вбивства мирних жителів у місті Буча під Києвом.

Коментуючи інформацію Financial Times у Кремлі, підтвердили, що «Сіріус» — «дітище путіна», але «це не має жодного відношення до судових справ». За словами прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова , «абсолютно неправильно» пов’язувати позови проти «РогСибалу» з висловлюваннями Дерипаскі. Бізнесмен, як стверджує представник Кремля, ніколи не висловлювався проти спецоперації в Україні.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button