ПригодиСуспільство

"Без світла, газу та води", - жителі Галицинівської ОТО чекають поновлення комунікацій

10 грудня відбулися збори місцевого населення та керівництва громади

Цей материал також доступний

У селі Прибузьке Галицинівська громада 10 грудня відбулися збори місцевого населення та керівництва громади. Обговорювали ситуацію з відсутністю електроенергії, газу та води. Люди готують на буржуйках та плитах із газовими балонами.

Кореспонденти Суспільного побували у селі, де проходила українська лінія оборони та поспілкувалися з місцевими жителями.

Російські війська обстрілювали позиції Збройних сил України та потрапляли по цивільному населенню. Електрична підстанція та газорозподільний вузол розбиті ще навесні. Раніше воду місцеві брали із свердловин, але без світла насоси не працюють.

{%ALT_TEXT%}
{%CAPTION%}

Через великий обсяг роботи відновити електро- та газопостачання всім одночасно неможливо, пояснив на зборах голова Галицинівської громади Іван Назар.

“Замовлена підстанція електрична та замовлений газорозподільний пункт. У найближчому майбутньому воно все буде встановлено і зробиться все електрикою та газовими постачаннями”, – сказав Іван Назар.

За словами голови громади, актуальне питання не так про відновлення, як про те, щоб зберегти вціліле.

Станом на 10 грудня у селі проживає близько 60 сімей.

Як розповів староста Прибузького Сергій Алдобаєв, у селі роздавали ремонтні будівельні набори, але оскільки люди повертаються сюди поступово, то на всіх не вистачило. Також людям роздавали буржуйки та дрова.

“Вже 90 людей одержали ремонтні комплекти. У нас зараз 60 заяв та 100 штук вже лежить на складі. Тобто ми маємо 40 комплектів, які заздалегідь лежать. Якщо хтось прийде сьогодні чи завтра, то ми маємо 40 комплектів, які можна видати. Зараз, зараз, без заяв», — сказав староста.

Житель Прибузького Микола із дружиною переїхав до сусіднього села до батьків. У свій будинок змушений пробиратися крізь вікно.

“Прилетіло у вересні востаннє. До цього будинок у принципі стояв цілим. Були побиті вікна, приїхали, вікна залатали. А у вересні приїхали, востаннє ось, все розбило. Громада видала нам брезенти, залатали дах на зиму. А далі відбудовуватимемо. “, – Розповів Микола.

Місцевий мешканець Віталій із села не їхав. Адаптувався до умов, що склалися.

“Втікати нікуди. Залишився, так всю війну і пробув. Обходжуся самотужки, дідівськими методами. Свічки, таганці. Вода в басейні, запасся небагато. Є буржуйка, балон газовий сусід привіз. То готую на балоні, а розігріваю вже на буржуйці”, – розповів Віталій.

На зборах вирішили знову зібратися 17 грудня, щоб обговорити, чи є зрушення щодо відновлення комунікацій.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button