Суспільство

Храми, укріплення та порт: український архітектор показав, як могла виглядати стародавня Ольвія.

Візуалізація не претендує на істину та є особистим уявленням

Цей материал також доступний

Архітектор та дизайнер із Харкова Ігор Титаренко створив 3D візуалізацію давньогрецької колонії Ольвія на території Миколаївської області, а своєю роботою він поділився на сторінці у соціальній мережі Facebook.

Ігор Титаренко зазначив, що візуалізація не претендує на істину і є особистою уявою, створеною на основі знайдених матеріалів, консультацій з істориками-краєзнавцями та власних досліджень території.

«У своєму дослідженні мені вдалося знайти та проаналізувати десятки схем та старих карт ділянки міста, починаючи з початку XIX століття. Завдяки картам, археологічним дослідженням ділянок, фрагментам паспортів археологічних розкопок та аналізу рельєфу вдалося визначити теоретичний напрямок вуличної мережі, осі якої утворюють каркас міста», – зазначив архітектор.

За його словами, структура поліса мала класичну квартальну забудову, яка коригувала особливості рельєфу. Поліс ділився на Верхнє, Террасне та Нижнє місто. Відомо, що Верхнє місто мало як мінімум два теменоси та центральну агору. Ймовірно, площа-агора була в місті не одна, те саме можна сказати і про храми. Також у Верхньому місті розташовувалися Північні та Південні ворота.

«Під час панування римлян починаючи з І ст. н. на півдні Верхнього міста будується римська цитадель. Про терасне місто, на жаль, мало інформації, цілком можливо, що терас було кілька. Нижнє місто має добре збережений та досліджений давньогрецький квартал сектору НХС та Пританей (НГФ), а також залишки стіни римського періоду з фундаментами житлових будинків. Відомо, що у Нижньому місті був порт. Завдяки візуальним реконструкціям Крижицького С.Д. ми можемо уявити, якою була Ольвія. Сергій Дмитрович є одним із досвідчених дослідників Ольвії свого часу, і саме його роботи дуже вплинули на відтворення деяких об’єктів у 3D», — додав він.

Ігор Титаренко зазначив, що візуалізація створена, щоб надихати майбутніх істориків та дослідників-шукачів пригод.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button