Суспільство

Миколаївські волонтери майже щодня відправляють військовим понад 100 окопних свічок

Коли всі компоненти, виготовлення однієї свічки займає менше десяти хвилин

Цей материал також доступний

У Миколаєві в одному з гуманітарних штабів виготовили тритисячну окопну свічку, майже щодня на фронт та прифронтові позиції українських військових волонтери відправляють понад 100 таких виробів, про що кореспондентам «Суспільного» розповіли волонтери.

«Картон, парафін, жерстяні банки та робочі руки – це все, що необхідно для виготовлення свічок. Оскільки парафін добре тримає тепло, ці свічки не лише світять, а й гріють. Якщо трохи помудрити, то можна закип’ятити воду або розігріти якусь їжу», – повідомила волонтерка Ольга Колесник .

Коли є всі компоненти, виготовлення однієї свічки займає менше 10 хвилин. Найдорожчою складовою парафін — один кілограм коштує 140 гривень.

Олена Гончарова зазначила, що випадково стала однією із ланок цього виробництва: попросила у соціальних мережах вітати її з Днем народження не подарунками, а донатами на парафін. З того моменту налагодився безперервний процес постачання матеріалів, у тому числі консервних банок.

«Я не очікувала такого ефекту, ми з першого разу зібрали на 100 кг парафіну. У нас багато друзів, які готові допомагати будь-якими ресурсами. Ми дорікаємо зборам на «Фейсбуку». Такий поклик: Їжте консерви з гуманітарки, годуйте кішок – допомагайте хлопцям на фронті», – розповіла Олена Гончарова.

За підрахунками Ольги Колесник, із п’ятдесяти кілограмів парафіну можна зробити близько 280 свічок, а це понад 800 годин горіння.

«Час горіння свічки – близько трьох годин. Від горошку, від квасолі, від кукурудзи десь 4-4,5 години. Головне в цьому – це правильної температури парафін, він має бути майже окропом. Тому що коли він не дуже гарячий, він торкається і застигає, тобто не ефективно буде», — сказала Ольга Колесник.

Іноді парафін змішують із воском. Але останнього має бути не більше 30 відсотків, інакше від свічки буде більше кіптяви та менше корисної дії, — розповідають волонтери.

Окрім окопних свічок, волонтери виготовляють розпалювачі для багаття.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button