Пригоди

Суд Гааги виніс рішення у справі про збиття літака MH17: Гіркін та ще двоє винні у вбивстві 298 осіб

Окружний суд Гааги, який розглядає справу про збиття авіалайнера MH17, визнав винними у збитті літака Ігоря Гіркіна, а також підлеглих йому бойовиків Сергія Дубинського та Леоніда Харченка, але виправдав Олега Пулатова.

Про це заявив суддя Хендрік Стейнхаус під час оголошення рішення суду в судовому комплексі Схіпхола, повідомляє кореспондент “Європейської правди”.

Суд, зокрема, встановив, що Дубинський та Харченко функціонально причетні до постачання з Росії ЗРК “Бук” для запуску ракети, а також до його евакуації. Перед цим суд підтвердив українську версію причин катастрофи MH17, зазначивши, що основною метою мали бути українські військові літаки.

“Харченко прозвітував перед Дубинським про використання ЗРК і потім виконав вказівку про вивезення”, – заявив суддя, наголосивши, що обвинувачені знали, що запуск ракети призведе до смерті людей.

“Гіркін, Дубинський і Харченко перебувають у в’язниці. На думку суду, їхні дії призвели до катастрофи літака. Вони винні у вбивстві 298 осіб. Вони зізнаються винними”, – заявили в суді.

Суд ухвалив, що четвертий підозрюваний у справі – Олег Пулатов – є невинним.

“На Пулатова не накладається жодна кримінальна відповідальність, як на інших обвинувачених. Пулатов оголошується невинним за обома пунктами, за якими він підозрювався. Таким чином відхиляється вимога прокуратури помістити його до в’язниці”, – заявив головуючий суддя.

Суд не уточнив, до якого саме терміну буде засуджено Горкін, Дубинський та Харченко, але прокуратура клопотала про довічне ув’язнення.

Що відомо про фігурантів справи MH17

Ігор Гіркін (“Стрілков”) – відставний офіцер збройних сил РФ, колишній полковник ФСБ, громадянин Росії. На момент знищення літака називав себе “міністром оборони” так званою “ДНР”.

Сергій Дубинський (“Похмурий”) – російський військовий, полковник ГРУ, громадянин Росії. Дубинський був ключовою фігурою в організації транспортування “Бука” з Донецька на місце передбачуваного запуску ракети.

Леонід Харченко (“Крот”) – громадянин України. 2014 року він був командиром одного з розвідпідрозділів “ДНР”. Його вважають причетним до транспортування “Буку” на місце запуску.

Олег Пулатов (“Гюрза”) підполковник запасу російських ПДВ. Слідство вважало, що він брав участь у перевезенні “Бука” окупованою територією, охороняв його, а в момент запуску ракети був поряд із ЗРК.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button