Суспільство

В Україні розпочалися перевірки ВПО – кого можуть позбавити права на отримання допомоги

"Мільйони людей перевірити неможливо, тому йдеться про вибіркові перевірки"

Цей материал також доступний

У Мінсоцполітики розповіли, у яких випадках українці можуть втратити нагоду отримувати гроші від держави. Так, заступник міністра соцполітики Віталій Музиченко в ефірі інформаційного телемарафону розповів , що в Україні почали проводити перевірки переселенців. Все через те, що ВПО не інформують про те, коли вони повертаються додому або коли вони змінюють місце проживання.

За його словами, внаслідок проведення перевірки складається акт – чи є людина на місці тимчасового проживання, чи ні.

“Звичайно, вона могла піти до лікарні, на базар і так далі. Тут залишається повідомлення про те, що така людина має у 10-денний термін звернутися до органу соціального захисту населення, де він зареєструвався як ВПО. Якщо людина проходить ідентифікацію, питання немає , він продовжує отримувати свої виплати”, – наголосив заступник міністра.

Він зазначив, що перевірки проходять за ризик-орієнтованим принципом: наприклад, якщо за однією адресою зареєстровано тисячу ВПО або надходять постійні звернення від правоохоронних органів, тоді й виникають підстави для проведення перевірок.

“Звичайно, ми розуміємо, що всі мільйони та мільйони людей перевірити просто неможливо, для цього ресурсу просто немає, тому ми й говоримо про вибіркові перевірки, які б дали нам можливість переконатися, що ці люди є”, – сказав Віталій Музиченко .

Він також зазначив, що виплати припиняються з наступного місяця після проведення перевірки, якщо людина не звернеться у 10-денний термін, але якщо згодом людина звернеться та надасть відповідні документи, то виплати можуть бути відновлені.

Перевірки здійснюватиме Національна соціальна сервісна служба, яка є органом, який має контролювати будь-які соціальні виплати.

“Національна соціальна сервісна служба здійснюватиме перевірки, чи справді людина, яка декларує, що вона внутрішньо переміщена у певному регіоні, чи дійсно внутрішньо переміщена, чи справді вона там проживає, чи справді кошти витрачаються на те, на що вони задекларовані. Тільки з цих міркувань такі перевірки заплановані”, – про це повідомила у телемарафоні голова Мінсоцполітики Оксана Жолнович .

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button