Політика

Україна може наростити експорт ще на мільйон тонн щомісяця, - Зеленський

Також він заявив, що угода щодо експорту зерна з України має набути безстрокового характеру.

Цей материал також доступний

Президент України Володимир Зеленський , виступаючи перед учасниками саміту «Групи двадцяти», запропонував розширити зернову угоду на порти Миколаєва та «Ольвія» у Миколаївській області. Він також зазначив, що угода щодо експорту зерна з України має набути безстрокового характеру.

«Завдяки потужній участі ООН, Туреччини та інших партнерів ми показали, як співпраця кількох може повернути продовольчу безпеку багатьом. Я вважаю, що наша експортна зернова ініціатива заслуговує на безстрокове продовження, незалежно від того, коли закінчиться війна. Право на їжу – це фундаментальне право кожної людини у світі», – сказав він.

Зеленський додав, що Україна може збільшити експорт ще на мільйон тонн щомісяця. Для цього необхідно включити до зернової угоди порти Миколаєва та «Ольвія» у Миколаївській області

«Україна з липня експортувала понад 10 мільйонів тонн продовольства морським шляхом. Можемо наростити експорт ще на мільйон тонн щомісяця. Для цього я пропоную розширити експортну зернову ініціативу на інші наші порти, зокрема порти Миколаєва та Ольвія в Миколаївській області», — сказав Зеленський.

Також він закликав усі країни, зокрема лідерів G19 (G20 за винятком РФ — прим.), приєднатися до ініціативи за допомогою найбіднішим продовольством.

«Цю ініціативу – Grain From Ukraine – вже нами розпочато. І перше судно Nord Vind виходить до Ефіопії. На борту 27 тисяч тонн пшениці. Це обсяг продовольства для майже 100 тисяч людей на рік. Можливо, багато таких судів з України, а отже, багато людей у бідних країнах, врятованих від голоду. Україна може експортувати цього року 45 млн. тонн продовольства. І нехай істотна частина буде спрямована тим, хто найбільше страждає. Що ми пропонуємо? Кожна країна може приєднатися до конкретного внеску та стати творцем перемоги над голодом та продовольчою кризою», — підкреслив він.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button